Obljetnica Križevačkih glagoljaša – proslava koju su prenijeli lokalni i državni mediji

Skupna fotografija sudionika proslave prije odlaska u knjižnicu Križevačke eparhije.

GLAGOLJAM, DAKLE JESAM Glagoljaška skupina naše škole ove školske godine slavi deset godina djelovanja, tijekom kojih je glagoljicu naučilo čitati i pisati tridesetak malih glagoljaša. O lijepim aktivnostima kojima su obilježili svoj rođendan izvijestili su lokalni mediji te Hrvatska radiotelevizija

U našoj je školi 4. veljače organizirana proslava desete obljetnice djelovanja Križevačkih glagoljaša. Program je započeo renesansnom skladbom koju je izvela Grupa ljubitelja glazbe pod vodstvom učiteljice Sandre Poštić, a zatim je dobrodošlicu svim prisutnima zaželio ravnatelj Dražen Bokan.

Glazbeni pozdrav Grupe ljubitelja glazbe.

Osnivačica glagoljaške družine, učiteljica Martina Valec-Rebić predstavila je Križevačke glagoljaše i njihovu desetogodišnju povijest, od samih početaka 2006. godine kada su učenici izrazili želju da nauče pisati i čitati glagoljicu do današnjih dana, kad skupinu vodi učiteljica Danijela Srbljinović.

Uslijedilo je predstavljanje zajedničkog projekta OŠ Ljudevita Modeca i čokolaterije Hedona  – čokolade s glagoljicom. O čokolateriji i projektu iz kojega će, nadamo se, proizaći novi križevački suvenir govorila je direktorica Hedone Gorana Pavičić.

Predstavljanje projekta “Glagoljica na čokoladi”.

Uslijedilo je predavanje o glagoljičkim inkunabulama, najstarijim knjigama tiskanima između 1455. i 1500. godine, koje je održao bivši učenik naše škole, glagoljaš i glavni urednik Izvora, Dino Davosir. Za svoje je izlaganje Dino primio brojne pohvale prijatelja i učitelja.

Predavanje Dine Davosira o glagoljičkim inkunabulama.

Na završetku prvog dijela programa predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec poklonila je uime Matice bivšim i sadašnjim glagoljašima katalog „Križevačko književno blago – Iz obiteljskih knjižnica” i kalendar „Križevačke minijature – Duša grada u detaljima”.

Od 10 do 12 sati održane su kreativne radionice: glagoljički grafit, glagoljica u žici, glagoljica i quilling, glagoljica u salvetnoj tehnici te glagoljica i lutkice pod vodstvom učiteljica Senke Pleše, Danijele Srbljinović i Danijele Zagorec te vanjskih suradnica Marijane Burda, Blaženke Đukec i Tamare Vrhovec.

Prekrasni radovi nastali na kreativnim radionicama.

U 12 sati uslijedio je ručak, nakon kojega su se sudionici počastili tortom, također u glagoljičkom stilu, za koju je zaslužna bivša učenica naše škole Ana Bratić, danas, kao i Dino, učenica 4. razreda križevačke gimnazije.

Slavljenička torta, rad bivše učenice Ane Bratić.

Nakon čašćenja učenici su zajedno s učiteljicama posjetili grkokatoličku katedralu gdje su slušali o njezinom nastanku i promjenama u povijesti. Također su posjetili i knjižnicu Križevčke eparhije kako bi vidjeli dvije glagoljičke knjige koje se u njoj čuvaju: Časoslov rimskij iz 1648. i Missal rimskih iz 1741.

Brevijar rimskij iz 1648. prilično je u lošem stanju.

Osim dviju glagoljičkih knjiga vidjeli su i najvrjedniji knjigu koju posjeduje knjižnica – rukopis iz 1433. – te brojne druge vrijedne knjige, npr. jedanaestojezični rječnik iz 16. stoljeća, Bibliju na hebrejskom jeziku iz 1716. godine, Triodion na crkvenoj ćirilici iz 1786., kartu Beča iz 1770. i mnoge druge.(Izvor)

Najstarija i najvrjednija knjiga u knjižnici: rukopis iz 1433., Scriptum pontificale, biskupski obrednik ili pontifikal.

Vezano

Komentari su zatvoreni.