Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1138

Predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak vezano uz izložbu “Židovi u Križevcima” u Noći muzeja 29. siječnja 2016. u Likovnoj galeriji u Križevcima (foto R.Matić)
Likovna galerija u Križevcima u Noći muzeja 29. siječnja 2016. (foto R.Matić)

Svake se godine posljednjeg petka u siječnju obilježava Noć muzeja. Dok iščekujemo što će nam ove godine prirediti Gradski muzej Križevci, preslušat ćemo prvu polovinu prvog od dva predavanja koja smo mogli slušati u Likovnoj galeriji u Noći muzeja 29. siječnja prošle godine. Ovu snimku do sada još nismo objavili, a radi se o predavanju dr. sc. Ljiljane Dobrovšak o Židovima u Hrvatskoj, vezanom uz izložbu Židovi u Križevcima koja se odvijala nedugo prije tog predavanja.

Predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak vezano uz izložbu “Židovi u Križevcima” u Noći muzeja 29. siječnja 2016. u Likovnoj galeriji u Križevcima (foto R.Matić)

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su knjiga svjetskog putnika Davora Rostuhara, priče Triput u zoru Alessandra Baricca i Bilogorske zgode, knjiga koju su “podijelili” Josip Petrlić Pjer i Darko Pero Pernjak.

Vijesti Krugova bave se izborom riječi godine, saznajemo koliko je uloženo u zgradu hamburške filharmonije i tko se još sjeća Oktobarske revolucije. Umrlo je dvoje znamenitih stogodišnjaka. U Križevcima i okolici izdvajamo dva događaja koja najavljujemo: jednu kazališnu predstavu i okrugli stol o Pavlinima u Svetom Petru Orehovcu.

Na današnji datum rođeni su Pedro Calderón de la Barca, Anne Brontë, Anton Pavlovič Čehov, sijamski blizanci Čang i Eng, Mack Sennett… James Cook, kao prvi Europljanih, prešao je antarktički krug i “rodio” se mornar Popaj… Umrli su Faust Vrančić i Robert “Bobby” Fischer…

Davor Rostuhar, čiju knjigu predstavljamo u emisiji, 11. listopada 2014. na Kalniku (foto R.Matić)

U Svemirskom kutku ispraćamo još jednog svemirskog veterana te govorimo o položajima i mogućnostima promatranja prirodnih i umjetnih objekata na našem nebu.

U Zanimljivostima se pitamo zašto nam vrijeme prolazi sve brže kako smo stariji, a na kraju čitamo neke misli Benjamina Franklina, rođenog na datum emisije.

Glazbeni su prilozi uglavnom vezani uz događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji pa tako slušamo The Rolling Stones, Paula Younga, The Doors, Tomasa Albinonija, Dalidu, Stevea Earlea…

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1138 emitira se 17. siječnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz, a reprizu emisije možemo slušati u subotu, 21. siječnja od 21 sat, sve na 96,6 MHz (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.