Zbog duga Hrgova HSS-a Povijesnom društvu Križevci blokiran račun

hss11_110_godina_hrvatske_seljacke_stranke_branko_hrg_by_krizevcihrOd 15. rujna pa do 23. prosinca 2016. godine, Povijesnom društvu Križevci je bio blokiran žiro-račun u Zagrebačkoj banci, u ovršnom postupku koji je pokrenula Tiskara Zelina iz Svetog Ivana Zeline. Razlog ovrhe je neplaćeni račun za tisak knjige “110 godina Hrvatske seljačke stranke”, koja je početkom prošle godine predstavljena u Križevcima i diljem Hrvatske. Riječ je o zborniku radova s istoimenog dvodnevnog znanstvenog skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji je Povijesno društvo još sredinom travnja 2014. godine organiziralo u Križevcima.

Kako bi pokrili troškove tiska, Povijesno društvo Križevci je s HSS-om i tadašnjim predsjednikom stranke Brankom Hrgom još 11. studenog 2014. potpisalo ugovor za otkup knjiga u vrijednosti od 25 tisuća kuna. Čitavu situaciju s ovrhom nam je opisao predsjednik Povijesnog društva Ratislav Matić:

– Račun je bio u blokadi isključivo zbog neplaćenog računa HSS-a. U odnosu na ugovor kasnili su s plaćanjem mjesecima, odnosno plaćali su ga u ratama, svakih nekoliko mjeseci po nekoliko tisuća kuna. Konačno su ga čitavog isplatili tek krajem 2016. godine s gotovo godinu dana zakašnjenja i tek tada smo izašli iz blokade.

hss_110_godina_hrvatske_seljacke_stranke_branko_hrg_by_krizevcihrHrg je potvrdio da je ta obveza bila i sastavni dio primopredajnog zapisnika između bivšeg i sadašnjeg predsjednika stranke:
– Primopredaja knjiga izvršena je par dana prije Izborne skupštine HSS-a, referirao se Hrg na izbornu skupštinu održanu 19. ožujka 2016. kada je poražen od Kreše Beljaka, preusmjerivši pitanje zašto se otezalo s plaćanjem čitavog iznosa na sadašnje vodstvo stranke, ali i na samo Povijesno društvo koje je ostatak HSS-ovog duga također moglo naplatiti ovrhom.

Da je račun Povijesnom društvu u konačnici plaćen potvrđeno nam je iz središnjice HSS-a, čiji čelnici već mjesecima u medijima spominju višemilijunske dugove koje im je ostavilo Hrgovo upravljanje strankom:
– HSS je knjigu realizirao preko Povijesnog društva Križevci, Matice hrvatske i Zaklade braće Radić i svoje financijske obveze prema Povijesnom društvu Križevci u cijelosti podmirio, kratko nam je odgovorio glavni tajnik HSS-a Ilija Ćorić.

Zbog nastalih troškova ovršnog postupka, koji su se popeli na oko 9 tisuća kuna, izlaskom iz blokade problemi za Povijesno društvo nisu završili:
– Kako nam je oduzeto više novca nego što je iznosio neplaćeni račun, sad smo u opasnosti da nas neki drugi vjerovnik također blokira, jer kako su sva sredstva koja dobivamo namjenska, mi sad nemamo sredstava da platimo neke druge račune koji su stigli na naplatu. Ako ne uspijemo od HSS-a namaknuti i taj dio sredstava koji nam nedostaje, spasiti nas mogu samo donacije, naveo je Matić, istaknuvši da upravo ovih dana šalju zamolbe za pomoć na neke adrese.

hss13_110_godina_hrvatske_seljacke_stranke_branko_hrg_by_krizevcihrNa naše pitanje hoće li se križevačka gradska uprava uključiti u sanaciju poslovanja Povijesnog društva zbog financijskih problema koje je uzrokovalo izdavanje HSS-ove knjige, križevački gradonačelnik Hrg je izjavio:
– Grad Križevci uvijek pomaže svim udrugama od interesa za Grad, sukladno njihovim programima i zahtjevima, o čemu od prošle godine o tome odlučuje za to utvrđeno tijelo Grada.

Podsjetimo, Križevci se već godinama nalaze u vrhu statistike blokiranih građana pa su, prema analizi Fine s kraja listopada prošle godine, prvi prema broju blokiranih građana u odnosu na broj stanovnika s 11.88 posto. Koprivničko-križevačka županija vodi u odnosu na ukupan broj stanovnika s 9.7 posto blokiranih građana, kao i u odnosu na broj radno sposobnog stanovništva, s 14.6 posto.

hss110godnasls_large_110_godina_hrvatske_seljacke_stranke_branko_hrg_by_krizevcihr

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.