Ravnatelj Zoran Kovač promijenio bravu na gimnazijskoj dvorani, a Školski odbor predložio cijene najma

Zoran_Kovac_ravnatelj_gimnazija_ivana_zakmardija_dijankoveckogaKLUBOVI BEZ TRENINGA Zoran Kovač, ravnatelj Gimnazije I.Z.Dijankovečkoga u Križevcima, promijenio je bravu na vratima sportske dvorane i tim drastičnim potezom poručio kako uvodi red u korištenje školskog prostora za izvannastavne aktivnosti.

Iza poteza koji se naizgled čini ishitren i žestok s obzirom da su u pitanju treninzi križevačkih klubova bez kojih zakinuti ostaju korisnici, a to su ponajviše djeca i mladi, kriju se višegodišnji Kovačevi pokušaji uvođenja reda u korištenje školske dvorane, a što mu nalažu i zakonski propisi osnivača (nap.a. županije). Osim učenika i učenica u redovnoj nastavi, dvoranu su koristili Košarkaški klub Radnik, Ženski odbojkaški klub Križevci i Križevačke mažoretkinje.

Kovač nam je objasnio kako je prilikom preuzimanja dužnosti ravnatelja 2013. godine uočio kako su sportski klubovi koristili dvoranu gimnazije bez ikakvog pisanog traga – odluke, ugovora sl. Unazad tri godine kroz iniciranje nekoliko sastanaka i slanja dopisa (nap.a. dopisi su nam dostavljeni na uvid), bezuspješno je pokušao doći do zajedničkog rješenja o korištenju školske dvorane.

– Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije donijela je 26. travnja 2016. odluku o minimalnim cijenama i evidenciji korištenja nekretnina i pokretnina školskih ustanova kojima je osnivač. Slijedom toga uputio sam 11. srpnja 2016. godine Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Križevaca i Zajednici športskih udruga Križevci dopis glede reguliranja korištenja sportske dvorane Gimnazije, ali ni sa jedne adrese opet nisam dobio odgovor – priča nam ravnatelj križevačke gimnazije.

12048744_10153562702081590_1451949384_n_KK_Radnik_kosarka_skola_upisiKovač je odlučio 24. listopada ove godine otkazati korištenje sportske dvorane križevačkim klubovima, vrijeme je prolazilo, nitko nije pokazao interes za rješavanjem situacije, a kaže kako je škola dužna poštivati odluke svog osnivača.

U međuvremenu je putem internetskih portala saznao kako su se usprkos pisanom otkazu svim korisnicima, vikendom u dvorani bez znanja i odobrenja, održavale utakmice.

–  Ispostavilo se da ključeve dvorane bez ikakve pisane evidencije imaju i osobe koje nisu zaposlenici škole.  Zapravo smo se našli u situaciji da se dvorana koristi poluilegalno. Nije mi preostalo ništa drugo nego 18. studenoga 2016. promijeniti bravu na ulazu u dvoranu – objašnjava svoju tešku odluku Zoran Kovač.

Posljednji u nizu sastanaka održan je 26. listopada, dva dana nakon otkaza korištenja. Sastanak je održan na inicijativu grada Križevaca, ali Kovač ga je u jednom trenutku napustio.

– Ja sam predložio da UO za društvene djelatnosti uputi popratni dopis kojim potkrjepljuje zahtjeve klubova za povlaštenom cijenom zbog djelatnosti od interesa za opće dobro, ali pročelnik Tenodi to nije želio učiniti. Nakon toga umjesto o pronalasku rješenja rasprava se svela na prebacivanje krivice između pročelnika i Zajednice športskih udruga te sam napustio sastanak – objašnjava nam kronologiju događanja.

dscn6353_mladen_tenodiZa komentar smo zamolili i pročelnika UO za društvene djelatnosti Mladena Tenodija koji je potvrdio Kovačevo napuštanje sastanka, ali ima ponešto drugačiju verziju događanja na tom sastanku.

– Gimnazija ima podatke o korisnicima svoje sportske dvorane i prijedloge za iste može samostalno uputiti prema županu, dok Grad ne raspolaže tim podacima. Zamolili smo ravnatelja da nas izvjesti o tome koje sve udruge koriste sportsku dvoranu gimnazije te da mu možemo dati prethodno mišljenje o statusu udruge odnosno kluba i njihovih aktivnosti glede kriterija društvenog i općeg javnog interesa što do danas isto nismo zaprimili.

Ravnatelj Gimnazije je ustao, napustio sastanak i prostorije Grada nakon što je bio zamoljen da preuzme odgovornost i postupi prema Odluci (nap.a. osnivača, tj. Županije) te da bez naknade odnosno prema simboličnoj cijeni ustupi sportsku dvoranu na korištenje onim korisnicima koji udovoljavaju kriteriju aktivnosti od posebnog društvenog interesa u području kulture i sporta, a to su svakako sve ustanove i udruge koje su obuhvaćene programima javnih potreba Grada, odnosno članice Zajednice športskih udruga – ispričao nam je Tenodi.

Nakon promjene brave i pisanja medija koji su se zainteresirali za ovaj slučaj, sastao se ove srijede i Školski odbor Gimnazije te je zaključeno da korisnicima koji imaju djelatnost od interesa za lokalnu zajednicu i rade s djecom i mladima do 18 godina u večernjim satima dvorana bude ustupljena bez naknade ali uz podmirenje režijskih troškova u iznosu od 40 kn za 45 minuta.

Križevačke mažoretkinje 10 godina rada treningMažoretkinje dvoranu koriste subotom i nedjeljom u dnevnim terminima tako da su režijski troškovi manji pa je za njih predložena simbolična cijena od 10 kn za 45 minuta. Za odrasle korisnike cijena je sastavljena prema cijenama koje je odredila županija – 180 kn za 45 minuta. Ove odluke sada se šalju na odobrenje u Županiju koja ih mora potvrditi.

Kovač je dužnost ravnatelja Gimnazije preuzeo u rujnu 2013. naslijedivši Josipa Šikića koji je u to vrijeme obnašao čak tri funkcije koje su povezane sa sportskom dvoranom. Šikić je bio dugogodišnji ravnatelj križevačke gimnazije, predsjednik Zajednice športskih udruga te predsjednik KK Radnik, a zadnje dvije funkcije obnaša i danas. Upit za komentarom situacije poslali smo i na Zajednicu športskih udruga, ali odgovora do trenutka objave ovog teksta nije bilo.

Ravnatelj Zoran Kovač poslao je ohrabrujuću poruku kako će stvari biti ubrzo riješene.

–  Ovo je još jedan primjer kako na žalost zbog nereda odraslih u konačnici ispaštaju djeca. Sada se stvari ipak ubrzano rješavaju i nadam se da ćemo uspostaviti red i da će djeca i mladi uskoro normalno nastaviti s aktivnostima – dodao je za kraj.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.