Prvi komondori u Hrvatskoj okoćeni su u Križevcima

Prvih osam štenaca pasmine mađarskog pastirskog psa u Hrvatskoj okoćeni su prije desetak dana u Križevcima. Ponosna "majka" dvogodišnja je Zana, koja je svoj prvi okot iznijela u sobi svoje vlasnice Marte Gold u križevačkom Gornjem gradu.

– Pošto Zana inače živi u boksu u dvorištu, ja sam je navikavala na kućne uvjete kako bi u miru, kad joj dođe termin, mogla na svijet donijeti svoje potomke – ističe 22-godišnja Marta, koja je jedan od rijetkih uzgajivača pasa pasmine koja se još zove i komondor.

Ti su psi prepoznatljivi po visini od skoro metar i bijelih gustih kovrčavih dlaka poput "dreadlocksa" kod jamajčanskih rastafarijanaca. Marta je stoga svoju uzgajivačnicu, registriranu pri Hrvatskom kinološkom savezu, nazvala Marta’s rastazz.

Marta opisuje da je njena kuja Zana cijeli dan uoči okota bila mirna, kao da je bila svjesna da nakon 58 dana "trudnoće" došao pravi trenutak. Okot je počeo u 23 sata i trajao cijele noći, a posljednji štenac okoćen je u 9 sati ujutro.

– Bila sam uz nju cijelo vrijeme, a okot su uza me nadzirali prijateljica Laura i student veterine Vedran Nervo koji mi je davao korisne savjete, kaže Marta i dodaje da nisu stigli napraviti tzv. kotilicu u koju bi smjestili "trudnicu".

Zana je Marti podarila osam mladunaca, četiri muška i četiri ženska, koji su u odnosu na majku izgledali kao najmanja janjad. Prva dva tjedna borave zajedno u Martinoj sobi, nakon čega sele u dvorište gdje će početi i postupno odvajanje od sise. Ponosni "tata" je iz iste "štale" – Gobi, s kojim se Marta i počela baviti tom golemom pasminom porijeklom iz Mađarske, idealnoj za čuvanje stada ovaca. Komondori su, ističe Marta, sposobni svladati vuka u svega nekoliko sekundi, snažni su i izdržljivi.

Upravo u vrijeme našega posjeta kujici i mladuncima Marta je primila broj časopisa Ovčarsko-kozarski list, u kojem je izašao njen specijalni prilog o uzgoju i bavljenju komondorima.

No, Marta upozorava kupce svojih štenaca da su komondori ozbiljni čuvari koji traže posebne uvjete odgajanja i postupanja, pa nisu baš za dječju igru, te će im sastaviti upute kojih se dobro pridržavati žele li da im psi budu vjerni, poslušni i zdravi, uz to i kandidati za trofeje na izložbama.

Vezano

Komentari su zatvoreni.