Križevački likovnjaci uprizorili žive jaslice pred župnom crkvom

Drugu godinu članovi Križevačkog likovnog kruga uoči polnoćke u crkvi sv. Ane odglumili članove svete obitelji i tri kralja. Sad su im se pridružili i pjevači HPD-a “Kalnik

Dvaput u istoj večeri članovi Križevačkog likovnog kruga oživotvorili su pred župnom crkvom svete Ane u Križevcima zbivanja iz tihe i svete noći, uprizorivši u prigodno postavljenoj “štalici” jaslice.Vlatka Bauer i Josip Marenčić, uz pravog magarca i nekoliko volontera uoči male polnoćke za djecu, prije 20 sati, kao i prije središnje polnoćke pred ponoć, svojim su dostojanstvenim držanjem i mirnoćom “odglumili” Mariju i Josipa te pastire (jedino je malog Isusa, umjesto pravog novorođenčeta, za ovu prigodu odigrala dječja lutka), dok je blagdanskoj atmosferi dodatno pridonijelo i ukazanje trojice kraljeva – Gašpara, Melkiora i Baltazara, koje su personificirali Damir Špoljar, Zlatko Kršul i Josip Polšćak.

Žive jaslice u ovakvom izdanju zamisao su likovnih aktivista, prije svega Grozdane Pavičić (Bobe Csik) i Zdenka Baloga, koji su sugrađanima – vjernicima i svim ljudima dobre volje – nastojali pružiti radost Božića u što realističnijem ozračju. Za razliku od prošle godine, kad su to izveli prvi put, ovog Badnjaka likovnjacima su se pridružili i članovi mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva “Kalnik”, koji su izvedbama božićnih napjeva dali primjerenu zvučnu kulisu, a držeći baklje zajedno s članovima DVD-a Križevci mnoge su posjetitelje i zagrijali. Više desetaka Križevčana koji su se prije mise našli pred crkvom pozdravilo je zalaganje kulturnjaka, ocijenivši da to treba postati tradicijom.(VL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.