Branko Hrg: Mi smo grad u kojem se investira najviše u Hrvatskoj, a ovo je možda moje zadnje predlaganje proračuna

15317776_1372605999436904_5385571153243658919_n_gradsko_vijece_usvojen_proracun_2017_branko_hrgKRIŽEVCI DOBILI PRORAČUN ZA 2017. Križevački vijećnici izglasali su proračun za 2017. godinu u iznosu od skoro 54 milijuna kuna s 11 glasova “za” i oporbenih 10 glasova protiv.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća u 2016. godini koja je održana u ponedjeljak, križevački gradonačelnik Branko Hrg sedamnaesti je put stao za govornicu i predložio proračun grada Križevaca za sljedeću godinu.

– Naredna godina je izborna godina, mi smo se u pripremi ovog proračuna odlučili za jedan realni, umjereni, manji, čisti proračun. Nismo ga napuhavali nikakvim stavkama i ciframa za koje ne vjerujemo da će moći ispuniti, a radi stvaranja političke klime da se to radi u predizborno vrijeme. Proračun je mali, ali on programski neće biti neaktivan jer smo nominirali niz programa i projekata poput aglomeracije i grupnog vodovoda, a vjerujem da ćemo i proći na nekim natječajima prekogranične suradnje od biciklističkih staza do nekih drugih projekata na koje smo se kandidirali. Očekujem da ćemo sa Hrvatskim cestama uspjeti izboriti semafore i nogostup u Bjelovarskoj i Tomislavovoj ulici, očekujem da se izgradi nadvožnjak na pruzi, kandidirali smo i pristupnu cestu, rotor, ulaz na brzu cestu pa do Gornjega Čreta kako bi se spojila poslovna zona i kako bi se napravila zaobilaznica za promet od strane Koprivnice, a čime bi se rasteretio promet u Gundulićevoj ulici i samom centru grada – istaknuo je Hrg neke od projekata koji se planiraju u budućem razdoblju.

Na kraju svog uvodnog govora, križevački je gradonačelnik odlučio još uvijek ostati tajanstven po pitanju svoje kandidature na lokalnim izborima.

– Ja vam se zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji. Nisam siguran, ali postoji vjerojatnost da će ovo biti možda moje zadnje predlaganje proračuna – istaknuo je novi član Hrvatske demokršćanske stranke.

Nakon gradonačelnikovog uvodnog obrazloženja, prvi se za riječ javio Marijan Vuković (A-HSS) koji je odmah započeo u svom komično-improviziranom stilu.

– Ja se mogu složiti samo s jednom rečenicom koju je gradonačelnik rekao, da je to vjerojatno posljednji proračun koji on predlaže – krenuo je Vuković nasmijavši cijelu vijećnicu.

– Činjenica je da je ovakav proračun rezultat minulog rada, odnosno nerada izvršne vlasti. Da je bilo rada, taj proračun ne bi bio 50 milijuna već 150 milijuna, a s obzirom na sav nerad, čak je i preveliki. Proračun je katastrofalan – obrušio se Vuković.

15400459_1372605989436905_5727155818484350955_n_gradsko_vijece_usvojen_proracun_2017_branko_hrgNakon Vukovića, za riječ se javio nezavisni zastupnik Željko Picig.

– Važna je stvar ko brani ovakav mali proračun, gradonačelnik se nije odredio hoće li se kandidirati ili neće. Ako se neće kandidirati, to znači da bježi od tog proračuna. Ja bi volio da se on kandidira, to bi bio pokazatelj da on smatra da je proračun dobar i razvojan. I danas nije rekao hoće li se kandidirati – pokušao je isprovocirati Picig konkretan odgovor od križevačkog gradonačelnika koji se nije izjasnio o svojoj budućnosti.

– Zašto proračun nije razvojan, zašto nije više predviđeno, ne zato da se neće napumpavati, nema se što pumpati. Došli smo do te faze. Ne mogu prvi suradnici samo raznositi benkice okolo, grad Petrinja je danas dobio 345 milijuna kuna za projekt odvodnje, direktor Komunalnog poduzeća mora raditi takve projekte, a naš se bavi špijunažom, on špijunira vijećnike – spustio je vijećnik Goranu Gregureku, direktoru križevačkog Komunalnog.

– Nećemo se razvijati ni u turističkom smislu jer nema ideja, u gospodarskom smislu ostaje nam samo Tehnološki park, to nam je jedina nada. U poljoprivredi je novaca malo, dajemo svima pomalo kao u socijali, ali nema tu razvoja. Susjede malo gledajte, dovode deve, rade Renesansni festival, razne programe koji će dovoditi ljude – žestoko je Picig komentirao prijedlog proračuna dodavši kako ćemo još dugo ostati grad blokiranih i crnih statistika ako se nešto ne promijeni.

Nada Šegrt (SDP) osvrnula se na poreznu reformu koja stupa na snagu sljedeće godine kazavši kako se porezna osnovica povećava što znači da će jedinice lokalne samouprave dobiti manje sredstava iz državnog proračuna nego do sada.

Za govornicu je još jednom stao križevački gradonačelnik kako bi odgovorio na vijećnićke komentare koji su ga pomalo i naljutili.

– Mi imamo kandidirane programe Aglomeracija Križevci vrijedan 150 milijuna kuna, Grupni vodovod Križevci vrijedan preko 250 milijuna kuna, imamo kandidirane programe za infrastrukturne objekte vrijedne oko 350 milijuna kuna, pripremili smo to, imamo građevinske dozvole. Zašto stalno spominjete druge gradove, a po svojem gradu pljujete? Ja to ne razumijem, meni to nije jasno i ja nisam takav čovjek. Mi smo grad prema kojem se i u kojem se investira najviše u Republici Hrvatskoj – povišenim tonom stao je Hrg u obranu svog proračuna.

– Ja vas pitam, kada se u povijesti Križevaca odvijalo više projekata i to financiranih iz drugih izvora, a ne iz gradskog proračuna? Ne mogu podnijeti kad dolazi do pljuvanja po gradu, naši projekti su povijesni projekti i ja sam na njih ponosan – rekao je križevački gradonačelnik za kraj.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.