Zoran Kovač: ‘Već tri godine pokušavam regulirati korištenje sportske dvorane’

Zoran KovačPovodom medijskih napisa o nezadovoljstvu donedavnih korisnika sportske dvorane u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, koja im je postala privremeno nedostupna zbog brave koju je dao promijeniti ravnatelj gimnazije Zoran Kovač, uputili smo profesoru Kovaču nekoliko pitanja, uz molbu da predstavi kronologiju događanja. Kako neslužbeno doznajemo, kopije starih ključeva dvorane posjedovali su i neki građani za organiziranje privatnih termina rekreacije, što je tek jedan od razloga zašto je njeno korištenje bilo neophodno regulirati.

Je li točno da ste sredinom studenog promijenili bravu na vratima sportske dvorane u križevačkoj Gimnaziji i, ako jeste, koji su razlozi tome?

Već tri godine kako sam ravnatelj pokušavam regulirati korištenje sportske dvorane na prihvatljiv način, ali to do sada nije dalo rezultata. Osim toga, Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije donijela je 26. travnja 2016. odluku o minimalnim cijenama i evidenciji korištenja nekretnina i pokretnina školskih ustanova kojima je osnivač. Po toj odluci bi za 45 minuta korištenja naše dvorane naknada iznosila 180 kuna.

Ja sam predlagao da se zajednički nađe prihvatljivo rješenje i s tom namjerom uputio sam 11. srpnja 2016. godine Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Križevaca i Zajednici športskih udruga Križevci dopis glede reguliranja korištenja sportske dvorane Gimnazije, ali ni sa jedne adrese nisam dobio odgovor. Moj prijedlog je bio da pročelnik Tenodi kao najmjerodavniji po tom pitanju uputi popratni dopis kojim bi potkrijepio da je rad sportskih klubova i mažoretkinja od interesa za društvenu zajednicu s ciljem postizanja povlaštene cijene za korisnike, ali je pročelnik to odbio učiniti.

dscn6353_mladen_tenodiNije mi preostalo ništa drugo nego klubovima otkazati korištenje sportske dvorane. To je učinjeno dopisom 24. listopada 2016. adresiranim na Upravni odjel za društvene djelatnosti i Zajednicu športskih udruga Križevci.

Nakon toga s internetskih portala saznao sam da se mimo odobrenja u našoj dvorani i dalje organiziraju i održavaju ne samo treninzi nego i utakmice, a ispostavilo se da ključeve dvorane bez ikakve pisane evidencije imaju i osobe koje nisu zaposlenici Gimnazije. Nije mi preostalo ništa drugo nego 18. studenog 2016. promijeniti bravu na ulazu u dvoranu. Zanimljiv je naš mentalitet da jednostavno moraš povući neke drastične poteze da bi se stvari počele rješavati.

Ima li ih, odnosno koliko je trenutno izvannastavnih korisnika te sportske dvorane? Na koji način oni koriste dvoranu – posudbom ključeva ili imaju vlastite kopije?

Izvan nastave dvoranu jedan sat tjedno koristi naša biološka skupina koja s profesoricama Gordanom Pintarić-Kovač i Magdalenom Markešić i Klubom dijabetičara radi na jednom zanimljivom projektu. Isto tako jednom tjedno profesorica Markešić ima preventivne antistresne i kardiovaskularne vježbe za nastavnike križevačkih škola. Nove ključeve dvorane imaju samo profesor Tomas, profesorica Markešić i spremačice, dakle samo zaposlenici škole.

12033684_10153562702406590_219862576_n_KK_Radnik_kosarka_skola_upisiKako vidite rješenje ovog problema, odnosno u medijima iskazanog nezadovoljstva dosadašnjih korisnika sportske dvorane Gimnazije?

Moramo se pomiriti s tim da je Županija osnivač i vlasnik srednjih škola i kao takva donosi pravila koja moramo poštivati, a ravnatelj škole je odgovorna osoba. Odluku o uvjetima i terminima korištenja donijet će Školski odbor. Odluku Školskog odbora mora potvrditi Župan. Tada se s klubovima sklapaju ugovori i može početi korištenje dvorane. To je procedura koju moramo provesti i zapravo je vrlo jednostavna. I da su se odgovorni odazvali na moj poziv još u srpnju ove godine moglo je sve biti riješeno do početka nastave odnosno sezone.

Priča ima i drugu stranu. Režijski troškovi dvorane nisu mali, a godinama većinu termina u dvorani koristi samo jedan klub koji nije plaćao nikakvu naknadu. Sve je išlo na račun Gimnazije. Ta sredstva mogli smo iskoristiti za modernizaciju nastavnih sredstava i uređenje škole. A sada se ti “nezadovoljnici” skrivaju iza djece koja ispaštaju, a kroz medije, a čujem i na Gradskom vijeću se krivica prebacuje na Gimnaziju, odnosno mene.

Ja vjerujem da će Školski odbor naći najbolje rješenje. A sve koji nisu spremni surađivati za zajedničko dobro i ne moraju, ali onda neka i ne smetaju. Dvorana mora biti na raspolaganju djeci i mladima i zato molim mlade sportaše i roditelje za još malo strpljenja jer jednostavno reda mora biti.

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. sasa piše:

    E gospon Kovac morate uci u pravu stranku onda bude sve ok 🙂

    1. BirgitDE piše:

      U pravu ste g.Sasa…nazalost!!!

  2. kaja piše:

    Slažem se:”…reda mora biti.”
    Dvorana- troškovi se moraju servisirati, pa mi je nekako i normalno da su i svi korisnici u to uključeni.
    Sve ide, po onom: Lako ćemo….., pa, onda nastanu problemi tamo gdje ih ne bi trebalo biti. Nadležni bi u svakom slučaju trebali pravovremeno reagirati, pa ove drame ne bi ni bilo.
    U svakom slučaju, želim brzo razrješenje, na zadovoljstvo svih!

Komentari su zatvoreni.