Konačna odluka – Vrhovni sud oslobodio križevačke ovisnike o drogama

KOPRIVNICA – Križevački narkomani Alen Birov i Miodrag Milović, koji su prije više od mjesec dana na koprivničkom Županijskom sudu osuđeni na dvije godine zatvora zbog zlouporabe opojnih droga, odlukom Vrhovnog suda oslobođeni su krivnje. Birov je bio optužen da je dva puta zamijenio po jednu karticu od 10 tableta heptanona za 0.1 i 0.15 grama heroina i još poklonio 2-3 tablete. Milović je, pak, oslobođen jer je dva puta ukupno za 350 kuna Alenu Vrhovcu prodao četiri grama marihuane. Na presudu se žalio državni odvjetnik, no nakon što je spis dostavljen DORH-u, zamjenici glavnog državnog odvjetnika Josip Čule i Marinka Orlić odustali su od žalbe, a predložili su da se žalbe okrivljenika odbiju.

Ispitujući presudu koprivničkog suda Vrhovni je sud ocijenio da je naš sud bitno povrijedio zakon i oštetio obojicu okrivljenika. Tako je, prema mišljenju Vrhovnog suda, za oslobađajuću presudu dovoljno da su optuženik i svjedok Zvonar iz male, križevačke sredine u kojoj pripadaju narko miljeu u kojem se svi pripadnici poznaju i međusobno pomažu na razne načine pa tako zamjenjuju, prodaju ili poklanjaju jedni drugima manje količine droge dovoljne za jednokratnu konzumaciju. Iako Vrhovni sud priznaje da su optuženik i svjedok obojica ovisnici, njihova međusobna zamjena tableta za drogu predstavlja “minornu povredu” zakona jer je njime “beznačajno ugroženo zdravlje ljudi”.

Zamjenu 23 tableta metadona (naziv za heptanon) za 0.25 grama heroina za Vrhovni sud je beznačajno djelo, a činjenica kako je Birov osuđen zbog imovinskog delikta, a ne za ista ili istovrsna kaznena djela zlouporabe opojnih droga opaska koprivničkim sucima da su pogrešno utvrdili činjenice tijekom izricanja strože kazne. Jednako je Vrhovni sud ocijenio i za Miodraga Milovića, koji je svjedoku Alenu Vrhovcu prodao četiri grama marihuane pa je, prema Vrhovnom sudu, količina droge bila mala, bila je riječ o tzv. lakoj drogi, a ugrožavanje ljudi ovim kaznenim djelom potpuno beznačajno. (PL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.