Predstavljena čunčana čipka – najnoviji križevački suvenir

img_3004_cuncana_cipka_turisticki_suvenir_by_kzhrTURISTIČKI POTENCIJAL Čunčana čipka najnoviji je suvenir u turističkoj ponudi grada Križevaca. Čipka je premijerno predstavljena u ponedjeljak 7. studenoga u Koncertnoj dvorani Glazbene škole Alberta Štrige.

Riječ je o prepoznatljivoj mapi suveniru unutar koje se nalazi unikatni primjerak čunčane čipke. U mapi se osim same čipke nalazi i kraći informativni tekst. Izrada čipke u Križevcima započela je 80-ih godina prošlog stoljeća, a od 2014. godine čipka predstavlja Križevce na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi nakon čega je počelo i organizirano učenje izrade čipke na radionicama.

img_3047_cuncana_cipka_turisticki_suvenir_by_kzhrIzrada čunčane čipke je zahtjevan proces, a izrađuje se pomoću dvaju čunaka na koje je namotan konac. Čipka se sastoji od krugova i lukova koje ukrašujavaju zubići raznih veličina. S jednog čunka ide osnovna nit preko koje se vežu ukrasni čvorići drugom čunkom. Osim izrade detalja i raznih motiva, izrađuje se i nakit od čunčane čipke.

Nakon predstavljanja suvenira, okupljene su nastupom zabavili udaraljkaši Lovro Baričević i Robin Petić.(ePodravina.hr)

img_3045_cuncana_cipka_turisticki_suvenir_by_kzhrimg_3021_cuncana_cipka_turisticki_suvenir_by_kzhr img_3039_cuncana_cipka_turisticki_suvenir_by_kzhr

Vezano

Komentari su zatvoreni.