Večeri udaraljkaša u Križevcima – 4. dan

6_veceri_udaraljkasa_u_krizevcima_2016_ansambl_gs_murska_sobota_masterclass_koncertŠeste Večeri udaraljkaša u Križevcima u organizaciji Glazbene škole Alberta Štrige i križevačke udruge P.O.I.N.T., a pod pokroviteljstvom Grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije, održavaju se od četvrtka 27. do nedjelje 30. listopada 2016. u Koncertnoj dvorani Glazbene škole i nude najbogatiji program do sada uz klasičnu, popularnu i jazz udaraljkašku literaturu u izvedbi poznatih hrvatskih i stranih udaraljkaša solista te učenika udaraljki.

Posljednja u nizu svakodnevnih besplatnih radionica i predavanja u Koncertnoj dvorani za sve zainteresirane održava se danas u 15:30 sati pod nazivom “Bodypercussion”, a ovaj masterclass će voditi Josip Konfic. Koncert u 19 sati će održati Udaraljkaški ansambl Glazbene škole Murska Sobota iz Slovenije te Udaraljkaški odjel Glazbene škole Alberta Štrige Križevci. Na programu će biti djela J. Strajnara, grupe Toto, K. Tucka i K. Millsa te kompozicije udaraljkaša osnovne i srednje glazbene škole, Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna i dr.

Josip_Konfic_BJUZ_Retro_Zagreb_2013Udaraljkaški ansambl Glazbene škole Murska Sobota pod vodstvom Julije Furek zajedno radi već dugi niz godina. Na početku je bio samo duo, koji je sada narastao na oktet. Sastavljen je iz sadašnjih i bivših učenika. Nastupaju na školskim te vanškolskim događajima. Svake godine sviraju na reviji slovenskih školskih udaraljkaških ansambala. U Glazbenu školu Murska Sobota je trenutno upisanih 17 udaraljkaša.

Julija Furek je rođena u Ptuju (Slovenija), gdje je pohađala u Glazbenu školu Karol Pahor Ptuj, smjer flauta, a kasnije je upisala udaraljke. Srednju glazbenu školu je radila u Celju u klasi prof. Damira Korošeca, studirala u Grazu (Austrija) i ove godine prelazila na Muzičku akademiju uZagrebu, gdje studira u klasi prof. Igora Lešnika.

12311142_10207945860185605_7637531445407502862_n_Lovro_Baricevic_Robin_PeticUdaraljkaški odjel Glazbene škole Alberta Štrige u Križevcima osnovan je 2004. godine sa svega tri učenika i 2 mala bubnja. Danas nakon 12 godina, broji 12 učenika i ima iza sebe najviše nagrade na državnoj razini. Učenici koji su do sada osvojili prve nagrade na državnim natjecanjima: 2008. Filip Špoljar, 2010. Jasmin Abou Aldan te DUO Domagoj Binder i Jasmin Abou Aldan, 2014. Štefan Đurković i Lovro Baričević.

Od 2011. godine pokrenute su Večeri udaraljkaša na kojima osim križevačkih udaraljkaša nastupaju eminentni udaraljkaši solisti u Hrvatskoj, udaraljkaški ansambli i sastavi, mladi talentirani studenti Muzičke Akademije u Zagrebu te učenici srednjih i osnovnih škola iz cijele Hrvatske izvodeći klasičan i popularan udaraljkaški repetoar. Začetnik i voditelj udaraljkaškog odjela je Josip Konfic, magistar muzike u klasi prof. Ivane Bilić i prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

Vezano

Komentari su zatvoreni.