Proračun lakši za gotovo dva milijuna

ŠKOLSTVO Odštete zbog nesretno stradalih učenika plaća županija

KOPRIVNICA – Proračunskim novcem Koprivničko-križevačke županije osigurane su sve škole od odgovornosti za slučajeve nezgoda koje bi se tijekom nastave godine mogle dogoditi njihovim učenicima.


Dva slučaja

 

Na taj se korak u Županiji nisu odlučili bez razloga, već – kako objašnjava Mladen Antolić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i sport – da bi izbjegli ono što im se događalo dosad. Naime, na ime nastale štete u samo dva slučaja, iz ovogodišnjeg proračuna je ovrhom naplaćeno više od 1,5 milijuna kuna, a po svoj prilici uskoro će se na isti način iz županijske blagajne odliti još gotovo 250.000 kuna. Riječ je slučajevima u kojima je pod nesretnim okolnostima stradao učenik na igralištu Osnovne škole Frana Koncelaka u Drnju te učenica križevačke škole Ljudevita Modeca na gradskom bazenu, gdje se utopila.

Dva postupka

U oba slučaja zatražena je naknada koja je naplaćena tek sudskom presudom, uvećana za troškove i kamate. No, još se očekuje pravomoćnost presude za dva učenika koji su propali u bunar Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima. – Iako u tim slučajevima tijekom sudskog postupka nije utvrđena i odgovornost nastavnika, ipak je presudom naloženo školama da nadoknade novčana potraživanja na ime nastalih šteta. Budući da škole nemaju novca da to namire, sve je palo na teret županijskoga proračuna jer županija je osnivač, a time i vlasnik škola – objašnjava Mladen Antolić. Da bi se tako nešto izbjeglo za ubuduće, županija je odlučila osigurati sve svoje škole od odgovornosti za ovakve i slične slučajeve, a novac je osigurala rebalansom ovogodišnjega proračuna. Taj će se izdatak, utvrđeno je na jučerašnjoj sjednici Županijskog poglavarstva, pronaći u dijelu redovitih proračunskih rashoda.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.