Krenuli radovi na pruzi Dugo Selo – Križevci

HŽ Kolodvor KriževciSTRATEŠKI PROJEKT Ovih dana počela je gradnja prvih metara trase željezničke pruge Dugo Selo – Križevci duge 36 kilometara čija je vrijednost 230 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz fondova Europske unije

Izvođač tzv. zemljanih radova je Hidroelektra, a ostale radove izvodi konzorcij DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža. Radovi su počeli polaganjem troosnih geomreža TriaAx proizvođača Tensar iz Velike Britanije kojim se produljuje vijek trajanja pruge za čak četiri puta, a brzine teretnih vlakova na 150 kilometara na sat.

Radovi, koji bi trebali biti dovršeni za četiri godine, obuhvaćaju remont stare pruge i gradnju drugog kolosijeka nove te obnovu kolodvora Dugo Selo, Vrbovec i Križevci. Iduće godine raspisuje se javni natječaj za dionicu Križevci – Botovo za što je osigurano oko 350 milijuna eura iz EU fondova. Investitor je HŽ Infrastruktura, u suradnji s Ministarstvom prometa.

Od ostalih projekta HŽ infrastrukture, u tijeku je projektiranje trase Zagreb – Karlovac, a za dionicu do Rijeke još nije odlučeno hoće li trasa ići starom prugom ili će se graditi nova terasa.(tportal.hr)

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Divno, baš se veselim!
    Nadam se da ćemo 2019. god, našim vlakovima luksuzno putovati i pri tom svi uživati.

Komentari su zatvoreni.