Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Krenuli radovi na pruzi Dugo Selo – Križevci

HŽ Kolodvor KriževciSTRATEŠKI PROJEKT Ovih dana počela je gradnja prvih metara trase željezničke pruge Dugo Selo – Križevci duge 36 kilometara čija je vrijednost 230 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz fondova Europske unije

Izvođač tzv. zemljanih radova je Hidroelektra, a ostale radove izvodi konzorcij DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža. Radovi su počeli polaganjem troosnih geomreža TriaAx proizvođača Tensar iz Velike Britanije kojim se produljuje vijek trajanja pruge za čak četiri puta, a brzine teretnih vlakova na 150 kilometara na sat.

Radovi, koji bi trebali biti dovršeni za četiri godine, obuhvaćaju remont stare pruge i gradnju drugog kolosijeka nove te obnovu kolodvora Dugo Selo, Vrbovec i Križevci. Iduće godine raspisuje se javni natječaj za dionicu Križevci – Botovo za što je osigurano oko 350 milijuna eura iz EU fondova. Investitor je HŽ Infrastruktura, u suradnji s Ministarstvom prometa.

Od ostalih projekta HŽ infrastrukture, u tijeku je projektiranje trase Zagreb – Karlovac, a za dionicu do Rijeke još nije odlučeno hoće li trasa ići starom prugom ili će se graditi nova terasa.(tportal.hr)

kaja
kaja

Divno, baš se veselim!
Nadam se da ćemo 2019. god, našim vlakovima luksuzno putovati i pri tom svi uživati.

wpDiscuz