U subotu u Grkokatoličkoj katedrali koncert Varaždinskih baroknih večeri

regina-iberica_vbv_grkokatolicka_katedrala

Već tradicionalno, u okviru programa 46. Varaždinskih baroknih večeri, Grkokatolička katedrala Presvete Trojice u Križevcima će ugostiti jedan od baroknih ansambala iz Španjolske, koja je ove godine festivalska zemlja partner. Radi se o španjolskom ansamblu Regina Ibérica (Kraljica Pireneja) iz Madrida, a predstavit će se programom pod nazivom „Es el amor, ay, ay“ ( To je ljubav). Koncert počinje u 19 sati u subotu, 1.listopada 2016. i za publiku je potpuno besplatan.

Festival Varaždinske barokne večeri najznačajnija je glazbeno-scenska priredba središnje Hrvatske, osnovana 1971., a danas je kao specijalizirani festival rane glazbe jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu. Festival je pod stalnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, a Ministarstvo kulture RH dodijelilo mu je nacionalni značaj prije 20 godina. Unatrag sedam godina festival svake godine ima zemlju partnera. Do sada su zemlje partneri bili Njemačka, Češka, Poljska, Slovačka, Izrael, Austrija, Ruska Federacija, Italija i Francuska.

14409586_866934860073321_4690115960523454421_o_vbv_varazdinske_barokne_veceri_regina_iberica_kraljica_pirenejaAnsambl Regina Ibérica, za kojeg je karakteristična posvećenost španjolskoj baroknoj vokalnoj glazbi i fokus na najnovijim povijesnim kriterijima, osnovala je Laura Casanova 1998. godine. U 2015. godini, najznačajnija je objava njihovog trećeg albuma The 12 Musicians of Iriarte (Iriarteovih 12 glazbenika), koji sadrži djela španjolskih skladatelja triju stoljeća. Nastao na temelju pjesme The Music (Glazba) Tomása de Iriartea, ovaj album donosi neobjavljena djela i prve snimke objavljenih djela, ali i nove verzije poznatih djela iz područja rane glazbe.

Regina Ibérica nastupala je na Festivalu rane glazbe u St. Petersburgu i na Konzervatoriju u Moskvi. Održala je koncerte u nekoliko španjolskih gradova, u Bremenu, Budimpešti, Münchenu, Bergenu (Norveška), Varšavi, Gdanjsku, Parizu, Rimu i u Bruxellesu. Trenutno Regina Ibérica vodi nove projekte u Japanu, Kolumbiji, kao i u Španjolskoj. Njihova prva dva albuma su: “It is love, ay, ay” (To je ljubav) s ljudskim elementima španjolskog baroka i Handel before “The Messiah” (Handel prije “Mesije”), koji sadrži Handelove kantate naknadno pretvorene u skladbe za zbor u Mesiji; oba albuma izdala je kuća Verso.

Prvi festival Varaždinske barokne večeri održan je 1971. godine. Od tada se u mnoštvu dvoraca i crkava krajem rujna i početkom listopada, razliježe barokna glazba hrvatskih i svjetskih glazbenika i ansambala. Od 1992. taj je državni festival pod pokroviteljstvom predsjednika države, a organizira ga Koncertni ured Varaždin. Programski su Barokne večeri usmjerene prema istraživanju i izvođenju europske i hrvatske barokne glazbe, a uz to predstavljaju i likovno i književno i gastronomsko barokno blago u doba berbe grožđa u ovoj vinorodnoj regiji.

Osim glazbenih umjetnika Varaždinaca koji su bili ili jesu europska glazbena imena: Ruža Pospiš Baldani, Nada Puttar Gold, Sena Jurinac, Jurica Murai, Rudolf Klepač, Višnja Mažuran, na koncertima Varaždinskih baroknih večeri pojavljuju se i Varaždinski komorni orkestar, istaknuti dirigent i ravnatelj zagrebačke Opere Vladimir Kranjčević, Karl Richter, Leopold Hager, William Christie, virtuoz Berlinske filharmonije, Kings Consort, Münchenska filharmonija i dr. Varaždinske barokne večeri su neprestano rasle priređujući i 30 koncerata godišnje.

Vezano

Komentari su zatvoreni.