Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1119

Zlatko Ciganj predaje o teleskopima 12. ožujka ove godine na Sljeme Star Partyju (foto: Martin Vujić)
Zlatko Ciganj predaje o teleskopima 12. ožujka ove godine na Sljeme Star Partyju (foto: Martin Vujić)
Zlatko Ciganj predaje o teleskopima 12. ožujka ove godine na Sljeme Star Partyju (foto: Martin Vujić)

Na redu je drugi od tri dijela predavanja Zlatka Ciganja iz Rijeke, na Sljeme Star Partyju u Tomislavovom domu na Medvednici 12. ožujka ove godine. Slušamo o montažama, o veličinama teleskopa, o najpoznatijim teleskopima na svijetu, o okularima, povećanjima i filterima…

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su knjiga o toleranciji Mirjane Krizmanić, roman o Švedskoj s kraja 19. stoljeća, te roman o portugalskim izbjeglicama iz Angole. Saznat ćemo i o projekcijama filmova u multimedijskoj dvorani.

Vijesti Krugova donose detaljne informacije o velikom akvariju koji se ove jeseni otvara u Karlovcu, te o umjetničkim radovima “rasprostranjenim” po planini Ćićariji.

Na današnji datum rođeni su Mary Shelley, Friedrich Ratzel, Nobelovci Jacobus Henricus van ‘t Hoff, Ernest Rutherford i Theodor Svedberg, astronaut Jack Swigert, te književnik i akademik Ivan Kušan. Postavljen je svjetski rekord u skoku uvis za žene, dogodila se najveća željeznička nesreća kod nas i tragedija vatrogasaca na Kornatima, patentirana je prva stereofonija… Umrli su Kleopatra VII, Antoni van Leeuwenhoek, fizičari Wilhelm Wien i Joseph John Thomson, Ivo Vojnović i Charles Bronson…

U Svemirskom kutku spominju se najbliži egzoplanet do sada otkriven, planovi kineske i američke astronautike, dolazak sonde Juno do Jupitera, te nedavna konjunkcija Venere i Jupitera, a spominju se i položaji još nekih istaknutih svemirskih tijela na našem nebu.

U Zanimljivostima otkrivamo dobiva li ili gubi naš planet na svojoj masi tokom vremena i koliko to iznosi, a na kraju redamo neke smiješne pa i glupave “misli”.

Poneki je glazbeni prilog vezan uz neke događaje koje spominjemo u emisiji ili uz neke godišnjice, pa slušamo glazbu Bryana Adamsa, Eltona Johna, Davida Knopflera, te grupa Azra i Velvet Underground.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1119 emitira se 30. kolovoza od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije objavljuje se u subotu, 3. rujna od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.