Podravski ipsilon – Cesta koja se gradi sedam godina napokon pri kraju

Foto: http://lider.media
Podravski ipsilon
Foto: http://lider.media

Brza cesta Gradec – Križevci duga 12,4 kilometra u rujnu bi trebala biti otvorena za promet. Poručuju to iz HAC-a navodeći da je cesta gotovo potpuno dovršena i da se tehnički pregled planira u kolovozu, nakon čega slijedi primopredaja dionice Hrvatskim cestama. Ukupna vrijednost ulaganja procjenjuje se na 610 milijuna kuna, što uključuje otkup zemljišta, projektiranje i gradnju.

Inače, ta je dionica dio Podravskog ipsilona, projekta koji je pokrenula Sanaderova vlada uoči lokalnih izbora 2009. radi gradnje autoceste iako nije osigurala proračunski novac. Radovi su tekli sporo, a zbog nedostatka novca Milanovićeva je vlada 2012. Podravski ipsilon prekategorizirala u brzu cestu. Od tada se gotovo ništa nije napravilo, tek su ove godine intenzivirani radovi. Cesta Gradec – Križevci tek je prva faza gradnje Podravskog ipsilona, u koju je uključena i gradnja ceste Vrbovec 2 – Farkaševac duga 10,8 kilometara. Iz HAC-a poručuju kako je na toj cesti završeno 70 posto radova, no nisu rekli kad će biti gotova.

Radovi u drugoj fazi, za koje se ne zna kad će početi, obuhvaćaju gradnju trase i objekata od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog (7,5 kilometara) te od Farkaševca do Bjelovara (16,4 kilometra). (LM)

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. regica piše:

    Krajem kolovoza na Renesansni festival u Koprivnicu dolazi na desetine tisuća posjetitelja iz smjera Zagreba i to nije dovoljan razlog da se dionica otvori u ovom mjesecu te da ljudi putuju sigurnije već je potrebno podilaziti političarima kako bi otvorili cestu neposredno prije izbora. Ako je to istina onda bi netko od političara trebao odgovarati za sigurnost stare dionice od Vrbovca do Križevca u periodu kad je mogla biti otvorena.

  2. Ivan Kova piše:

    Pa kada će je otvarati nego pred izbore. Neka, barem nek tada bude otvorena da možemo brže iseliti iz Križevaca (a možda sad netko i ostane pa će brže putovati na posao u Zg kad ga nema u Kž).

  3. buba.ba piše:

    ma kakve to informacije imaju novinari ? Kaj se jedna takva cesta može za godinu dana izgraditi , a naravno da se radila nekoliko godina . Gradnja ceste počinje izmerom i otkupom zemljišta , a zatim puno zemljanih radova i radova nasipavanja kamenih i sl. podloga za cestu…Nije gradnja samo asfalt – koji se “tek ove godine” radio…

Komentari su zatvoreni.