Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Podravski ipsilon – Cesta koja se gradi sedam godina napokon pri kraju

Podravski ipsilon

Foto: http://lider.media

Brza cesta Gradec – Križevci duga 12,4 kilometra u rujnu bi trebala biti otvorena za promet. Poručuju to iz HAC-a navodeći da je cesta gotovo potpuno dovršena i da se tehnički pregled planira u kolovozu, nakon čega slijedi primopredaja dionice Hrvatskim cestama. Ukupna vrijednost ulaganja procjenjuje se na 610 milijuna kuna, što uključuje otkup zemljišta, projektiranje i gradnju.

Inače, ta je dionica dio Podravskog ipsilona, projekta koji je pokrenula Sanaderova vlada uoči lokalnih izbora 2009. radi gradnje autoceste iako nije osigurala proračunski novac. Radovi su tekli sporo, a zbog nedostatka novca Milanovićeva je vlada 2012. Podravski ipsilon prekategorizirala u brzu cestu. Od tada se gotovo ništa nije napravilo, tek su ove godine intenzivirani radovi. Cesta Gradec – Križevci tek je prva faza gradnje Podravskog ipsilona, u koju je uključena i gradnja ceste Vrbovec 2 – Farkaševac duga 10,8 kilometara. Iz HAC-a poručuju kako je na toj cesti završeno 70 posto radova, no nisu rekli kad će biti gotova.

Radovi u drugoj fazi, za koje se ne zna kad će početi, obuhvaćaju gradnju trase i objekata od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog (7,5 kilometara) te od Farkaševca do Bjelovara (16,4 kilometra). (LM)

wpDiscuz