Grad Križevci ‘zaboravio’ plaćati građevinare na vrijeme pa izgubio spor

Gornji_Cret_poduzetnicka_poslovna_zona_KrizevciPREKORAČILI ROK Sudskom presudom gradska uprava dužna je građevinskoj tvrtki Radnik platiti kamate od 128.490,50 kuna za radove uređenja poduzetničke zone Gornji Čret

Grad Križevci dobio je po prstima zbog kašnjenja s ispunjavanjem obveza pa građevinskoj tvrtki Radnik iz Križevaca mora platiti 128.490,50 kn uvećano za zakonsku zateznu kamatu.

Presudio je tako Općinski sud u Bjelovaru, Stalna služba u Križevcima, čime je okončan gotovo dvoipolgodišnji sudski postupak, u kojem je Radnik podnio prijedlog za ovrhu jer mu Grad nije u zadanom roku platio navedeni iznos kamata za izvedene radove. Riječ je, naime, o, kako su nam objasnili iz tvrtke, zateznim kamatama jer Grad kao naručitelj nije na vrijeme plaćao radove u poduzetničkoj zoni Gornji Čret.

Uređenje i opremanje zone, u koju ovih dana dolaze još dva proizvodna pogona, čime se kapacitet popeo na zasad 6 poduzetnika na 45 hektara, trajalo je od 2011. do 2013., početak je bio odgađan nakon što se Radnik žalio na ishod natječaja javne nabave. Tvrtka je, najzad, posao dobila kao dio Zajednice ponuditelja, skupa s Komunalnim poduzećem Križevci, a infrastrukturni i građevinski radovi, u što je ulazilo i uređivanje nove pristupne ceste, bili su vrijedni, kazali su nam iz Radnika, oko 4.463 milijuna kuna.

Tužitelj je kao ovrhovoditelj podnio prijedlog za ovrhu u kojem navodi da mu ovršenik, sada tuženik, nije podmirio potraživanje koje je dospjelo u ukupnom iznosu od 128.490,50 kn, a temeljem izvatka iz poslovnih knjiga tužitelja od 24.1.2014. godine. Kako nije ispunjena obveza ima i potraživanje za kamatu na pojedine dospjele iznose od dospijeća pa do plaćanja – stoji u objašnjenju presude. Ukupni iznos proizlazi iz triju kamata: 69.132,87 kn, 10.212,16 kn i 49.145,47 kn.

– Stvarno su odugovlačili s plaćanjem pa smo bili prisiljeni pokrenuti ovrhu – navode iz uprave Radnika, dok iz Grada Križevaca poručuju kako ova prvostupanjska presuda nije pravomoćna i kako Grad osporava ta potraživanja te je uložio i žalbu. Piše, doista, tako i u presudi, gdje se obrazlaže da “tuženik ničim nije osporio visinu potraživanja tužitelja već samo uopćeno tvrdi u odgovoru odnosno prigovoru da izračun kamata nije točan odnosno da izračun kamata nije prikazan.”

– Možda su to drugačija viđenja i razumijevanja poslovnog odnosa – odgovorili su nam iz Radnika, istaknuvši, ipak, da su i dalje s Gradom u pregovorima o nagodbi.

– Nismo na ratnoj nozi, možda se uspijemo dogovoriti i to bi nam bilo dragi, jer ipak nam je u interesu i dalje surađivati i raditi u Križevcima – zaključuju u građevinskoj tvrtki.(VL)

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Koliko god “čudno”, no svi trebamo shvatiti, da se dogovori moraju i trebaju poštivati. Nekada smo se držali “riječi”, a u ovo naše vrijeme ni papir nije dostatan.
    Ipak, se nadam, da će Grad i Radnik uspjeti dogovoriti i naći kompromis, i na zadovoljstvo svih nas. Jer, ipak su to i naši novci.
    Sretno sa nagodbom!

Komentari su zatvoreni.