Energetski savjetnici ponovno obilaze prijavljena kućanstva s paketima besplatne štedne opreme

slika 9 6 energetski savjetnici kucanstvaDRUGA FAZA PROJEKTA Trinaest energetskih savjetnika, zaposlenih u Gradu Križevcima kroz Program javnih radova na pola godine, počelo je početkom ožujka provoditi energetska savjetovanja u sklopu projekta Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva. U posljednja 3 mjeseca savjetnici su uspješno posjetili više od 400 kućanstava na području Grada Križevaca i okolice.

Od prošlog tjedna, energetski savjetnici vraćaju se u prijavljena kućanstva gdje ovoga puta instaliraju pakete štedne opreme, a ukućane dodatno savjetuju o štednji energije i vode. Paketi štedne opreme uključuju: LED žarulje, gumene brtve za prozore i vrata, štedne perlatore, štedne tuš slušalice i razvodne kabele, ovisno o potrebi kućanstva.

Uštede koje kućanstva mogu ostvariti ugradnjom besplatnog štednog paketa iznose i do 500 kuna godišnje. Uz to, energetski savjetnici podijelit će s kućanstvima savjete kako najlakše, uz promjenu ponašanja, smanjiti račune i učiniti svoj dom ugodnijim i zdravijim za život.

– Iz mjeseca u mjesec stižu mi visoki računi koje s mirovinom teško podmirujem pa sam se zato i prijavila. Nakon prijave, dvoje je savjetnika došlo pogledati moje račune, popisati uređaje koje koristim i pregledati vrata i prozore, a zanimalo ih je i kako se grijem i kako koristim električni bojler. Kada su se vratili drugi put, donijeli su mi nove žarulje i trake za prozore koje su čak i sami postavili. Još su mi savjetovali kako mogu riješiti problem vlage u kući, objasnila je jedna od sudionica u projektu.

U proteklih mjesec dana energetski su se savjetnici povezali i s geronto domaćicama koje u organizaciji Crvenog križa pružaju pomoć starijim osobama i osobama s invaliditetom koje žive same te imaju poteškoća s obavljanjem svakodnevnih poslova u svom domu. U gotovo 100 kućanstava, za vrijeme redovitog posjeta geronto domaćica, savjetnici su provodili energetska savjetovanja.

Energetska savjetovanja trajat će sve do početka 9. mjeseca, a iz Ureda za gospodarenje energijom Grada Križevaca napominju kako je ostao još mali broj slobodnih mjesta za prijave pa pozivaju sve zainteresirane da se jave na broj telefona 048/628-942 ili da se prijave putem obrasca na web stranici www.energetski-savjetnici.net.

Projekt „Energetski savjetnici za energetski siromašna kućanstva“ provodi se u sklopu natječaja za sufinanciranje razvojnih, obrazovnih i istraživačkih aktivnosti koje provodi Fond za zaštitu okoliša i Energetsku učinkovitost. Nositelj projekta je Koprivničko-križevačka županija, a projektni partneri su Grad Križevci, Pučko otvoreno učilište, Zavod za zapošljavanje i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Hvale vrijedan projekt, pogotovo što će profitirati naši stariji sugrađani, kojima je svaka pomoć dobro došla. Na žalost sve je viš starijih i trošnih kućanstava. Lijepo je pročitati koliko se aktera ujedinilo za opću dobrobit, i nije istina “da smo baš tako razjedinjeni….”
    Svima sretno!

Komentari su zatvoreni.