Tko će voditi Križevce nakon sljedećih lokalnih izbora?

11222451_1008319639198877_4602117776459905771_o_Darko_Koren_Branko_Hrg_vatrogasci_Ivan_Vuk_Dragutin_GuzalicMOGUĆ PRELAZAK HRGA U HDZ Prije dva mjeseca Jutarnji list pisao je o mogućem učlanjenju saborskog zastupnika HSS-a i njegovog bivšeg predsjednika Branka Hrga u HDZ.

Jutarnji piše kako je Hrg mnogo bliži HDZ-u dok je novi predsjednik HSS-a Krešo Beljak skloniji progresivnoj struji koja bi se formirala uz SDP na nacionalnoj razini.

Što to znači za križevačku političku scenu? Naime, Hrg je gradonačelnik Križevaca već 15 godina i iza sebe ima četiri pobjednička mandata koja su ga i dovela na tron nacionalnog HSS-a i promjena stranke bio bi značajan i zanimljiv potez. Machiavelli bi rekao da gdje postoji volja, tu prepreka nema.

IMG_9098_GO_HDZ_unutarstranacki_izbori_Mato_Devcic_Neven_JakiS obzirom da je HDZ u Križevcima zanemario svoje članstvo, politička baza bila je relativno slaba i u njoj se nalaze samo starosjedioci križevačke politike dr. Franjo i Renata Husinec koji su gradski vijećnici. S druge strane, Gradski odbor HDZ Križevci prije par mjeseci izabrao je na skupštini predsjednika dr. Matu Devčića koji bi očito trebao biti novo lice stranke, ali nekako se čini da mu je u fokusu vlastita doktorska karijera, nego ozbiljan politički angažman.

Može li se desiti da Hrg zaista prijeđe u HDZ? U politici je sve moguće i takav rasplet bi trebalo uzeti u obzir. Što bi to značilo za HSS u Križevcima i hoće li Beljak ostati s istim članovima, hoće li zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović kao predsjednik gradske organizacije stranke zauzeti čelno mjesto? Ima li mjesta za trenutnog župana Darka Korena da ipak on preuzme HSS ili će svi Hrgovi suradnici krenuti za njim?

Ujedinjena_krizevacka_oporba_opozicija_Ivan_Majdak_Zeljko_PicigSve su to pretpostavke s obzirom da se na državnoj razini HSS distancira od HDZ-a i nameće kurs koji pokušava biti samostalan, a svaki predsjednik stranke voli imati lojalno članstvo na lokalnoj razini.

U SDP-u potpisuju peticije, prijete tužbama i vrše kontinuirani pritisak na Hrga kao gradonačelnika i teško je reći koliko on još ima motiva za novi gradonačelnički mandat.

Križevci će imati burnu jesen i zimu, a dolazak proljeća otkriti će i zadnje karte pred lokalne izbore u svibnju 2017. godine. Gradom se spominju i nezavisne liste, neke od njih već imaju predstavnike u sadašnjem vijeću (Željko Picig, Roko Bašić)  pa će preslagivanje snaga biti i više nego zanimljivo.(ePodravina.hr)

Vezano

Komentari su zatvoreni.