Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

Zidine staroga grada pričaju priče o povijesti kalničkog kraja

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_03Planina Kalnik prostire se dvjema županijama, Varaždinskom i Koprivničko-križevačkom. Raj je za izletnike, mjesto odmora i rekreacije. Ekipu Dobrog jutra posebno su privukle zidine staroga grada koji priča priče o povijesti kalničkog kraja.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_14Iz daljine se tek nazire. No prilazeći bliže, njegovi obrisi sve su jasniji i potiču da se zapitate kakva se to stara utvrda izdiže u šumovitom kraju Kalničkoga gorja. Stari grad Veliki Kalnik spominje se u 13. stoljeću u starim dokumentima. Ovdje je boravio kralj Bela IV. o čemu govori legenda o Šljivarima, otkriva Tatjana Vegman iz Turistička zajednica Križevci. Bela IV. ovamo se sa svojom vojskom sklonio pred Mongolima, a uspjeli su se spasiti uz pomoć seljana koji su im pod okriljem noći donosili šljive da se prehrane i kako kaže legenda, Mongoli su ‘pod paljbom koštica’ pobjegli.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_08Kalnički seljani tako su dobili titulu kalničkih plemića, a križevački purgeri nazvali su ih kalničkim Šljivarima. Tako kazuje legenda, a ove zidine spomenik su tih prošlih vremena. Utvrda ima stilska obilježja od romanike, gotike do baroka. Osim toga tu su živjeli i banovi i plemići, poznati su Draškovići i Keglevići, objašnjava Tatjana.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_09Na utvrdu se penje isključivo na vlastitu odgovornost, no prići joj može svatko. A onda slijedi uživanje u pogledu na prirodne ljepote križevačkog prigorja. Uz to što je svjedok povijesti, područje oko Staroga grada Velikog Kalnika, kao i cijelo kalničko gorje, mjesto je odmora i rekreacije. Biciklom ili pješice, jednak je užitak. Poučnom kružnom stazom dužine 5 km možete obići ovaj, od 1985., značajni krajobraz, a osim mjerodavnih općina, za dušu i, kako se kaže, pluća Prigorja posebno se brine Planinarsko društvo ‘Kalnik’.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_05Bilo da je legenda ta koja će vas privući da posjetite Stari kalnički grad, bilo da su to njegove prošlošću protkane zidine ili vas ponese tek puka želja za uživanjem u prirodi… sigurno je da ćete dolaskom zagrijati srce, usput nešto naučiti, a otići kući s mirom u duši.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_02   Oda Kalniku

a: Zora Oštrić

Kaj je Belin grad
Sprem hižice naše sad,
Kaj je Triglav, kaj Planica
Kalnik to je mala švica,
Kaj Velebit, Ravna gora,
Sikut fest se penjat mora.

wpDiscuz