Zidine staroga grada pričaju priče o povijesti kalničkog kraja

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_03Planina Kalnik prostire se dvjema županijama, Varaždinskom i Koprivničko-križevačkom. Raj je za izletnike, mjesto odmora i rekreacije. Ekipu Dobrog jutra posebno su privukle zidine staroga grada koji priča priče o povijesti kalničkog kraja.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_14Iz daljine se tek nazire. No prilazeći bliže, njegovi obrisi sve su jasniji i potiču da se zapitate kakva se to stara utvrda izdiže u šumovitom kraju Kalničkoga gorja. Stari grad Veliki Kalnik spominje se u 13. stoljeću u starim dokumentima. Ovdje je boravio kralj Bela IV. o čemu govori legenda o Šljivarima, otkriva Tatjana Vegman iz Turistička zajednica Križevci. Bela IV. ovamo se sa svojom vojskom sklonio pred Mongolima, a uspjeli su se spasiti uz pomoć seljana koji su im pod okriljem noći donosili šljive da se prehrane i kako kaže legenda, Mongoli su ‘pod paljbom koštica’ pobjegli.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_08Kalnički seljani tako su dobili titulu kalničkih plemića, a križevački purgeri nazvali su ih kalničkim Šljivarima. Tako kazuje legenda, a ove zidine spomenik su tih prošlih vremena. Utvrda ima stilska obilježja od romanike, gotike do baroka. Osim toga tu su živjeli i banovi i plemići, poznati su Draškovići i Keglevići, objašnjava Tatjana.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_09Na utvrdu se penje isključivo na vlastitu odgovornost, no prići joj može svatko. A onda slijedi uživanje u pogledu na prirodne ljepote križevačkog prigorja. Uz to što je svjedok povijesti, područje oko Staroga grada Velikog Kalnika, kao i cijelo kalničko gorje, mjesto je odmora i rekreacije. Biciklom ili pješice, jednak je užitak. Poučnom kružnom stazom dužine 5 km možete obići ovaj, od 1985., značajni krajobraz, a osim mjerodavnih općina, za dušu i, kako se kaže, pluća Prigorja posebno se brine Planinarsko društvo ‘Kalnik’.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_05Bilo da je legenda ta koja će vas privući da posjetite Stari kalnički grad, bilo da su to njegove prošlošću protkane zidine ili vas ponese tek puka želja za uživanjem u prirodi… sigurno je da ćete dolaskom zagrijati srce, usput nešto naučiti, a otići kući s mirom u duši.

Stari_grad_Veliki_Kalnik_DJH_02   Oda Kalniku

a: Zora Oštrić

Kaj je Belin grad
Sprem hižice naše sad,
Kaj je Triglav, kaj Planica
Kalnik to je mala švica,
Kaj Velebit, Ravna gora,
Sikut fest se penjat mora.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Naš lijepi stari grad Veliki Kalnik, kako smo malo svijesni ljepote, koja nam je skoro kod kućnog praga. I kako kaže Zora Oštrić.” Kaj je Belin grad. Sprem hižice naše sad. Kaj je Triglav, kaj Planica Kalnik to je naša švica. Kaj Velebit, Ravna gora. Sikud fest se penjat mora….”

Komentari su zatvoreni.