Križevčani razvili online sustav za autoškole

Online_sustav_Autoskola_Tomislav_Tenodi_Luka_Radicek_1Autoškole u Hrvatskoj, kojih prema podacima Hrvatskog autokluba (HAK) ima 353, obavljaju osposobljavanje kandidata za vozače, što uključuje slušanje i polaganje nastavnih predmeta o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, pružanju prve pomoći osobama ozlijeđenim u prometnoj nesreći te upravljanju vozilima. Na ideju o izradi modernog okruženja koje će osuvremeniti nastavu u autoškolama došao je Križevčanin Tomislav Tenodi (24), koji je još ujesen 2013. godine započeo s razvojem web aplikacije u suradnji s autoškolom Instruktažni centar (IC) iz Križevaca. Danas je na internetskoj domeni www.autoskola.hr u probni rad pušten Online sustav za autoškole, s više od tisuću stručno sastavljenih pitanja koja pokrivaju sva potrebna područja nastave.

10269334_646679442076563_8589018220626146490_o_Tomislav_TenodiRazvoj prve verzije sustava dovršen je sredinom 2015. godine otkad ga u nastavi koriste predavači i instruktori IC-a, a sad im je namjera sustav učiniti dostupnim i svim drugim zainteresiranim autoškolama.
– Ekspertiza koordinatora autoškole IC Domagoja Brunovića nam je pomogla da taj sustav razvijemo u smjeru koji slijedi pravila propisana zakonom i da imamo potreban sadržaj. Sustav trenutno broji više od 1200 pitanja s mnogobrojnim objašnjenjima za netočne odgovore, a spremamo i druge materijale, ističe Tenodi, napominjući da im je cilj nadići tipičan e-learning pristup udaljenog učenja i poučavanja, a također se i ne ograničiti samo na autoškole.

Online_sustav_Autoskola_Tomislav_Tenodi_Luka_Radicek_2Na www.autoskola.hr posjetitelji mogu vidjeti i probnu verziju sustava, isprobati korisničko sučelje i kako izgleda rješavanje zadataka bez da su upisani u neku autoškolu. Kroz sustav je već prošlo nekoliko skupina polaznika križevačkog IC-a, koji su dali korisne povratne informacije i bili inspiracija za rad na drugoj verziji sustava.
– Na samom početku smo sustav počeli razvijati Jan Bjeličić, Juraj Selanec i ja. Tu smo došli gotovo do kraja, te sam ja pogurao još malo da se to završi do prve verzije. Poslije toga sam odlučio kompletno modernizirati cijelu web aplikaciju i tu su se uključili Luka Radiček, koji je sa mnom radio na aplikaciji, te Siniša Cvahte koji je razvio vizualni koncept, objašnjava Tenodi, inače magistar inženjer računarstva zaposlen u Zagrebu.

Online_sustav_Autoskola_Tomislav_Tenodi_Luka_Radicek_3Kao ključnu prednost ovog sustava mladi križevački tim ističe smanjenje troškova za autoškole, uz jednostavniju i učinkovitiju organizaciju nastave te automatsko ispravljanje ispita. Kroz izvještaje je dostupna detaljna analiza rezultata i drugih aktivnosti polaznika autoškole, ali i rada predavača, poput prolaznosti kandidata za svakog predavača i instruktora. Sustav također ima funkcionalnosti za olakšanu komunikaciju s polaznicima, a u pripremi su i mobilne aplikacije za iOS i Android.
– Htjeli smo napraviti nešto što će nama, kao developerima, predstavljati izazov. Izabrali smo tehnologiju koja nam je omogućila da velik dio programskog koda upotrijebimo u sva tri okruženja: poslužiteljskoj strani, web i mobilnoj aplikaciji, otkriva Tenodi, napominjući da time fokus stavljaju na unaprijeđenje same usluge.

Online_sustav_Autoskola_Tomislav_Tenodi_Luka_Radicek_0Razvojem ovog sustava otkrili su kako postoji puno prostora za poboljšanje obrazovnog procesa pružanjem kvalitetne podrške korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Zbog toga su u postupku osnivanja poduzeća, a oko sebe žele okupiti stručne suradnike za različita područja.
– U ovom ubrzanom svijetu našem društvu je potrebna efikasna i konstantna edukacija. Upravo ovdje mi vidimo svoje mjesto. Želimo obrazovanje dodatno približiti ljudima i unaprijediti odnos između učitelja i učenika na svim područjima, zaključuje Tenodi.

20 godina CSF
Vezano
2 komentara
  1. brački admiral piše:

    Vidiš to ti je kad dečki rade s ljubavlju svoj posao

  2. Nebitno piše:

    Dečki, svaka čast i samo napred!

Komentari su zatvoreni.