‘Šuma’ Damira Benčaka kao prozor u suvremenu mitologiju

IMG_6740_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureU subotu 2. travnja u križevačkom Klubu kulture otvorena je likovna izložba “Šuma” mladog autora Damira Benčaka. Dvadesetogodišnji Benčak izložio je dvadesetak crteža, studija i pripremnih skica u različitim tehnikama te jednu skulpturu, a ovo mu je bila prva samostalna izložba, kojom se ujedno priprema za prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dvadesetogodišnji Benčak je završio Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, odjel za dizajn metala, a nakon završetka školovanja intenzivno razrađuje svoj crtački stil i u stalnom je istraživačkom pohodu. Do sada je sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi u Rovinju, Humu i Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu.

IMG_6739_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureIMG_6734_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureIz predgovora Kristine Vuković, profesorice likovne kulture: “Damir Benčak je definitivno majstor detalja. Strpljivi i vješti crtač detalja koji svoje začudne kompozicije, bilo da se radi o animalističkim prikazima, odnosno ljudskim, mitološkim bićima, šumskim vilama, prikazu duhova ili kombinaciji svih tih elemenata s dijelovima ornamenata, stabala ili geometrijskih okvira gradi vlastitu suvremenu mitologiju minucioznim i sigurnim potezima. Svojim specifičnim likovnim stilom uvodi nas u kompleksnost sadržaja i njegovu slojevitost. Iako je njegov crtež uglavnom figurativan, njegova sposobnost zamišljanja nadrealnih formi ponekad je nevjerojatna.

IMG_6724_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureIMG_6690_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureCiklusi crteža nisu studije motiva već su nastali spontano. Zavidnom lakoćom stvaranja Damir pušta da ga crtež vodi i s izrazitim osjećajem za metafizičko ulazi u svijet mitoloških bića. Crtajući stabla i šumske vile u prikazu krošnje stabla s vremenom se pojavljuje lik Odina, vrhovnog boga nordijske mitologije i tako nastavlja cijelim ciklusom crteža stvarajući magičnu pomalo nadrealnu atmosferu svojih prikaza. Opusom dominiraju tužne i isprazne ekspresije lica prikazanih likova. Crteže bi mogli podijeliti i u dvije skupine: crteži duboke ekspresije osjećaja i crteži komičnog dojma.

IMG_6679_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureIMG_6216_izlozba_Damir_Bencak_Culture_Shock_Festival_2016_Klub_kultureU formiranju svojeg osobnog stila, na snažnu dramatičnu napetost u mitološkim prikazima prepoznajemo utjecaj manirističkog slikara Tintoretta. Zadiranjem u podsvjesno tragajući za demonskim stranama čovjeka pod utjecajem je čuvenog švicarskog nadrealista H.R.Gigera, dok u stvaranju kompozicije inspiraciju nalazi u radu suvremenog ilustratora i slikara Jeremya Fisha. Izloženi crteži iscrtani na stranicama džepnog bloka ili na većem formatu papira jednako oduševljavaju specifičnim Damirovim crtačkim izričajem.”

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.