Ugrizla ga riđovka dok je čistio klijet, protuotrov ga spasio u zadnji čas!

ZMIJSKI NAPAD ‘Dobro da je došao brzo nakon ugriza jer da je prošlo više od šest sati ne bismo mu mogli pomoći’, kažu u koprivničkoj bolnici

KRIŽEVCI – Opasna riđovka ugrizla je muškarca (60) dok je čistio klijet u vinogradu kod Kalnika na križevačkom području. Ispod daske koju je podignuo u klijeti dočekala ga je otrovna riđovka i ugrizla za prst desne ruke.

Šefica infektološkog odjela koprivničke Opće bolnice dr. Vesna Mađarić potvrdila je kako je pacijent odmah po dolasku u bolnicu primio serum te mu je stanje stabilno.
– Sreća u nesreći je da je pacijent na vrijeme došao u bolnicu jer nakon ugriza zmije liječniku se obavezno treba javiti u roku od šest sati. Muškarac nam je rekao da se dvoumio oko dolaska u bolnicu, ali dobro da je došao brzo nakon ugriza jer da je prošlo više od šest sati ne bismo mu mogli pomoći – naglasila je dr. Mađarić.

Kalničko područje posebno je opasno zbog zmija otrovnica. Početkom proljeća jednu je osobu tamo ugrizao poskok. Otrovi koje zmije ispuštaju prilikom ugriza, tumači dr. Mađarić, dijele se na hemotoksične i neurotoksične.

Hemotoksični otrovi djeluju na krv, ubrzavaju ili sprječavaju zgrušavanje i razaraju različita tkiva. Neurotoksični otrovi ne razaraju tkivo, ali djeluju na živčani sustav i zaustavljaju gutanje, disanje i kucanje srca.
– Jedini pravi lijek protiv trovanja zmijskim otrovom je poseban protuotrov kojeg zovemo i zmijski antiserum. Zbog toga je najvažnije nakon ugriza što prije potražiti liječničku pomoć – zaključuje dr. Mađarić. (JL)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.