U Križevcima održan prvi seminar Godišnjeg programa Akademije za politički razvoj

12440396_1999551516935926_7385203031097740915_o_APR_2016_seminar_Akademija_za_politicki_razvojU Križevcima je u razdoblju od 18. do 20. ožujka održan 1. seminar Godišnjeg programa Akademije za politički razvoj (APR) u 2016. godini. Ovaj program, koji se provodi od 2004. godine uz potporu Vijeća Europe, ove godine je okupio 13. generaciju polaznika, 27 mladih i perspektivnih profesionalaca i lidera. Program se sastoji od ukupno 3 trodnevna seminara, a tema prvog seminara bila je „Građanin, društvo i politika u suvremenoj demokraciji“.

Polaznicima je dobrodošlicu u Križevce zaželio zamjenik gradonačelnika Tomislav Katanović, alumnus i član APR-a, a uvodno ih je pozdravio i predsjednik upravnog odbora APR-a, Domagoj Račić.

Uvodno predavanje na seminaru održao je Boško Picula, profesor na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld. Picula je održao predavanje  „Konflikti, politika i međunarodni odnosi“, tematizirajući konflikte kroz povijest i njihovo mijenjanje paradigme u posljednjih 20 godina. Osim navedenih tema, Picula je i komparirao određene konflikte, pokazujući veliki nerazmjer uzroka i posljedica u naoko sličnim sukobima.

Prvi dan programa nastavljen je panel raspravom „Nova Vlada – očekivanja“, gdje su sudionici bili Tomislav Katanović, zamjenik gradonačelnika Križevaca (HSS), Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice (SDP) te Ivica Relković, savjetnik potpredsjednika Vlade Bože Petrova (MOST NL). Debatu je moderirala novinarka Anka Bilić Keserović. Panel je većim dijelom išao u smjeru zacrtanih planova nove Vlade i realnih očekivanja, proračuna, imenovanja pomoćnika i zamjenika ministara te ukupne funkcionalnosti novog kabineta.

IMG_6010_APR_2016_seminar_Akademija_za_politicki_razvojDrugi dan programa započeo je predavanjem Berta Šalaja, profesora s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu na temu „Suvremene političke ideologije“. Šalaj je govorio na temu dominantnih političkih ideologija predstavljajući njihove najvažnije postavke i značajke kojima one oblikuju društvo, ekonomiju i politiku. Dio predavanja bio je posvećen i političkom populizmu kao specifičnom političkom fenomenu koji još uvijek nije striktno definiran kao zasebna politička ideologija ili poseban politički stil prisutan u mnogim drugim ideologijama.

Nakon kratke prezentacije rada i aktivnosti Akademije za politički razvoj od strane Domagoja Račića i programskog koordinatora Jakova Žižića, održano je drugo predavanje. Velibor Mačkić je na temu „Ekonomski aspekti političkih ideologija“ govorio o glavnim ekonomskim smjernicama najvažnijih političkih ideologija, konkretnim ekonomskim strategijama i najčešće korištenim ekonomskim mjerama i modelima pojedinih političkih ideologija, nadovezavši svoje predavanje na ono prethodno profesora Šalaja.

Program je nakon navedenog predavanja već tradicionalno nastavljen radionicom “Izborni programi i formiranje Vlade u Panoniji“ koju su vodili Tihomir Ponoš, novinar i publicist te Jakov Žižić. Polaznici su bili podijeljeni u tri „stranke“: konzervativnu, socijaldemokratsku i populističku stranku. Nakon podjele, polaznici su osmislili političke platforme i izborne poruke te su nakon održanih izbora pregovarali o mogućim koalicijama i budućem formiranju vlasti. Postigavši dogovor, polaznici su formirali Vladu i definirali njen program za rješavanje ekonomskih i socijalnih problema.

IMG_6011_APR_2016_seminar_Akademija_za_politicki_razvojProgram posljednjeg dana 1. seminara započet je predavanjem Višeslava Raosa na temu „Kriza liberalne demokracije“. Raos je objašnjavao sam koncept liberalne demokracije te na njega nadovezao latentnu napetost između liberalnog i demokratskog segmenta. Također, tematizirao je i manifestaciju navedene napetosti u suvremenim političkim i društvenim okolnostima. Raos je predavanje završio rezultatima istraživanja o političkim stavovima i participaciji mladih na izborima u Europskoj uniji.

Program prvog seminara završen je panel raspravom na temu „Alternativni ekonomski modeli“. Debatu je moderirao Domagoj Račić, a sudjelovali su Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Anita Frajman Ivković s Ekonomskog fakulteta u Osijeku te Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje. Panel je bio usredotočen na specifične ekonomske modele koji su započeti i u Hrvatskoj, poput Etičke banke Gorana Jerasa koja se bazira na financiranje projekata od najviše potencijala i koristi za Hrvatsku uz niske, razvojne kamate. Druga dva predstavljena modela su ekonomija zajedništva koju je tematizirala Ivana Marić te ekonomija sreće, tema Anite Frajman Ivković koja se bavi napretkom društva vođenim društvenim blagostanjem.

Godišnji program se nastavlja drugim seminarom koji će se održati u Makarskoj od 20. do 22. svibnja 2016. godine. Drugi seminar će biti posvećen medijima i javnoj komunikaciji.(APR)

Posljednje četiri godine Križevčani redovito u APR-u

Podsjetimo, od Križevčana u APR je ove godine primljen Mario Rajn, predsjednik Udruge P.O.I.N.T. iz Križevaca, izvršni direktor u Trgo-agenciji d.o.o. te aktivist u područjima obrazovanja, novih tehnologija i kulture. APR su do danas uspješno završili sljedeći Križevčani: stručnjak za razvoj projekata u UNDP-u dr.sc. Robert Pašičko (2013.), mr.sc. Hrvoje Belani (2014.), stručnjak za e-zdravstvo i također P.O.I.N.T.-ovac te Tomislav Katanović (2015.), zamjenik gradonačelnika Križevaca i predsjednik križevačkog HSS-a. Studentski program APR-a, namijenjen političkom obrazovanju i povezivanju studenata i netom svršenih diplomanta, od Križevčana trenutno pohađa Ivan Ledinski, gradski vijećnik iz redova križevačkog SDP-a.

Vezano

Komentari su zatvoreni.