Križevci među primjerima dobrog upravljanja u jugoistočnoj Europi

IMG_8079_konferencija_Graz_Urban_Future_Global_Conference_Tomislav_KatanovicU austrijskom gradu Grazu 29. veljače i 1. ožujka održan je Simpozij gradonačelnika, u sklopu drugog dijela Programa urbanog partnerstva koji finacira i provodi Svjetska banka (World Bank). Na simpoziju je sudjelovalo više od 150 gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika i predstavnika gradova jugoistočne Europe te predstavnika civilnog društva, udruženja gradova, lokalnih akcijskih grupa i sl. Simpoziju je, na poziv Svjetske banke, nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović koji je prvoga dana predstavio Križevce i projekt Tehnološkog parka i razvojnog centra, ali i mogućnosti ulaganja u Križevcima.

IMG_8070_konferencija_Graz_Urban_Future_Global_Conference_Tomislav_KatanovicDrugoga dana predstavio je rezultate provedbe Antikorupcijske strategije, koja za cilj ima povećanje transparentnosti rada gradske uprave te olakšati pristup građana uslugama Grada, ali i povećati participaciju građana u donošenje odluka. Tom prigodom predstavljene su web stranice grada, sustav 48, e-pisarnica i proračun u malom. Križevci su jedini grad iz jugoistočne Europe (SEE) koji je na poziv organizatora dva puta predstavljen kao primjer dobrog upravljanja u lokalnoj samoupravi. U sklopu simpozija održan je posjet sustavima obnovljivih izvora energije (posjet solarnoj elektrani i hidroelektrani uz stručno vođenje).

IMG_8176_konferencija_Graz_Urban_Future_Global_Conference_Tomislav_KatanovicNakon završetka simpozija, 2. i 3. ožujka, održana je konferencija “Urban Future Global Conference” čiji je glavni fokus bio na održivosti gradova. Potonja nije bila orijentirana samo na prostor jugoistočne Europe pa je i broj sudionika bio značajno veći (oko 1600), a dolazili su iz gradova iz svih dijelova Europe te SAD-a i Kanade. Teme o kojima se raspravljalo obuhvaćala su razna područja važna za gradove u stoljeću velikih promjena (život i urbano planiranje, rast stanovništva, održivi izvori energije, komunikacija, klimatske promjene, pametni gradovi, itd.).

IMG_8614_konferencija_Graz_Urban_Future_Global_Conference_Tomislav_Katanovic

Vezano

Komentari su zatvoreni.