Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1094

Akademik Vladimir Paar na predavanju u knjižnici HAZU 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)
Akademik Vladimir Paar na predavanju u knjižnici HAZU 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)
Akademik Vladimir Paar na predavanju u knjižnici HAZU 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)

Slušamo posljednju četvrtinu predavanja koje je 4. veljače akademik Vladimir Paar održao u Knjižnici HAZU u Zagrebu, pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme?. Taj je plin ugljični dioksid čija se koncentracija na Zemlji lagano povećava, ali bilo je u prošlosti našeg planeta i većih koncentracija a da je bilo hladnije!

Kad se smanji broj Sunčevih pjega klima na Zemlji je hladnija (iz prezentacije akademika V. Paara (foto R. Matić).
Kad se smanji broj Sunčevih pjega klima na Zemlji je hladnija (iz prezentacije akademika V. Paara (foto: R. Matić)

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju priručnik o nasilju i dva romana, a saznat ćemo i koje su najčitanije knjige do sada ove godine.

U Vijestima Krugova govorimo o turizmu kao oruđu modernizacije, o ujedinjenim radnicima, umjetnicima i studentima, o obilježavanju rođendana Marije Jurić Zagorke, kako je Bob Dylan prodao svoju osobnu arhivu i saznat ćemo da je umro čovjek koji je poslao prvi e-mail na svijetu. Prisjetit ćemo se dosadašnjih programa na 12. Culture Shocku i što se na tom festivalu priprema ovaj tjedan. Glazbena škola obilježila je datum smrti Ognjana Štrige, a baš nešto prije početka ove emisije Davor Rostuhar je predstavio križevačkim gimnazijalcima izložbu Hrvatska iz zraka. Najavljujemo i književnu večer s Božicom Jelušić i Mirnom Weber. Križevački planinari pozivaju nas na izlet u Sloveniju.

Skulpture Stephana Lupina na neko su vrijeme oplemenile ulaz u križevački Klub kulture (foto: R. Matić)
Skulpture Stephana Lupina na neko su vrijeme “oplemenile” ulaz u križevački Klub kulture (foto: R. Matić)

Na današnji datum rođeni su Rudolf Valdec i Otto Hahn, proglašen je Dan žena, umrli su Mladen Stahuljak, Johannes Diderik van der Waals, José Raúl Capablanca i Franjo Kuharić…

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjici trećeg Keplerovog zakona, te o završetku jednogodišnje ekspedicije na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a obavezan je prilog o položaju nebeskih tijela te o gibanju vidljivih umjetnih satelita.

Na kraju emisije radimo “inventuru” vode na Zemlji i ističemo neke mudrosti majke Tereze.

Slušat ćemo glazbu vezanu uz događaje i godišnjice, pa će kroz emisiju “proći”: Carl Philipp Emanuel Bach, Hektor Berlioz, Dora Pejačević, (Ne)normalni, Joan Baez, David Gilmour, Bob Dylan, ženski duo Auguste i drugi…

Ne dirajte mi krugove broj 1094 emitira se 8. ožujka od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 12. ožujka od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.