Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1092

Knjižnica HAZU na Strossmayerovom trgu u Zagrebu (foto: R.Matić)
Knjižnica HAZU na Strossmayerovom trgu u Zagrebu (foto: R.Matić)
Knjižnica HAZU na Strossmayerovom trgu u Zagrebu (foto: R.Matić)

Slušamo drugi nastavak predavanja koje je 4. veljače akademik Vladimir Paar održao u Knjižnici HAZU u Zagrebu, pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme?. Postavlja se pitanje: što ako nas naš utjecaj na trenutno globalno zagrijavanje planeta spašava od ledenog doba koje je već trebalo nastupiti?

Iz prezentacije akademika Vladimira Paara (foto R. Matić)
Iz prezentacije akademika Vladimira Paara (foto R. Matić)

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju fotomonografiju Davora Rostuhara, zbirku priča Harukija Murakamija i distopijski roman Borivoja Radakovića.

U Vijestima Krugova pratimo natjecanje hrvatskih gradova za buduću europsku prijestolnicu kulture, saznajemo što upravo radi Ai Weiwei, ispraćamo Umberta Eca i nekoliko minuta slušamo pjesnika Ernesta Fišera koji je gostovao u Križevcima dan prije ove emisije.

Na današnji datum rođeni su Matija Korvin, Karl Jaspers, Erich Kästner, Otokar Keršovani, Georg Friedrich Händel… Joe Rosenthal snimio je antologijsku fotografiju, umrli su John Quincy Adams, Karl Friedrich Gauss, Edward Elgar, Stefan Zweig i Marko Ruždjak.

U Svemirskom kutku govorimo kako napreduje razvoj svemirskog turizma, o zamiranju kontakta sa sondom na kometu koji se udaljava od Zemlje i Sunca, o petoj obljetnici pronalaženja meteorita Križevci i o položajima planeta na nebu.

Na mjestu pada meteorita Križevci točno pet godina kasnije pada nam u ruke plavi model meteorita (foto: Martin Vujić)
Na mjestu pada meteorita Križevci točno pet godina kasnije “pada” nam u ruke plavi model meteorita (foto: Martin Vujić)

Na kraju emisije donosimo kratku povijest naočala i razmišljanje bismo li o našem mozgu mogli saznati više da je jednostavniji.

Slušat ćemo glazbu Davida Bowieja, Brucea Springsteena, Georga Friedricha Händela, te grupa The Dandy Warhols, Sisters of Mercy i Cure

Ne dirajte mi krugove broj 1092 emitira se 23. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije bit će emitirana u subotu, 27. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.