Križevci dobivaju dom za 100 korisnika, Đurđevac nije te sreće

dom_za_starije_foto_Mirko_Lukavski_GPPSMJEŠTAJ STARIJIH Sve više osoba u zreloj dobi odlučuje se ostatak života provesti zbrinuto u domovima za starije. Ne želeći biti na teret djeci ili rodbini, oni koji si to financijski mogu priuštiti, već unaprijed rezerviraju svoju sobu. Na žalost, u našoj županiji potražnja za boravak u domu je mnogo veća od ponude pa se za mjesto ne čeka mjesecima već godinama!

Koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe počeo je s radom još daleke 1991. godine. Smješten u neposrednoj blizini centra grada, dom ima 270 stanara od toga 140 u stanarskom, a 130 u bolničkom dijelu. Prema riječima ravnateljice Vesne Križan, cijena ovisi o kategoriji pa tako cijena smještaja u apartmanu iznosi 2500 kuna u dvokrevetnom, a 3500 kuna u jednokrevetnom. Razliku do pune ekonomske cijene podmiruju Država i Županija.

U stručnom timu Doma svjesni su da je lista čekanja preduga, a jedino što se u ovim uvjetima može napraviti je prenamjena smještajnih kapaciteta. Županija kao osnivač ove je godine osigurala 300.000 kuna za prenamjenu, čime se dobiva dodatnih tridesetak kreveta u bolničkom odjelu.

dom_za_starije_foto_Mirko_Lukavski_GPP_2Ono što bi znatno moglo olakšati trenutnu situaciju s listama čekanja je gradnja novog doma u Križevcima. Naime na prostoru bivše vojarne pred dovršetkom je izgradnja modernog doma za starije i nemoćne osobe. Sredstva za izgradnju osigurali su privatna tvrtka M.A.D. te partner Karl Schmidt. Investicija je vrijedna tri milijuna eura, a dom će u potpunosti biti prilagođen starijim osobama.Cijenu smještaja do tržišne sufinancirat će Grad

Izvođač radova je križevačka tvrtka SKIMT, a kako smo vidjeli, radovi su u završnoj fazi. Investitor i vlasnik tvrtke M.A.D. Davor Vukmirić naglašava da su gotovo svi izvođači radova iz Križevaca i sva dugovanja su im plaćena. Ističe i dobru suradnju s Gradom Križevcima i Županijom.

Kapacitet Doma bit će 100 osoba, cijena za jedan krevet u dvokrevetnoj sobi iznosit će oko 5000 kuna, a za jednokrevetnu sobu kojih ukupno ima 16, cijena je oko 7500 kuna. Grad Križevci boravak svojih građana u Domu odlučio je sufinancirati pa se već sada očekuje velik interes Križevčana.

Đurđevac trenutno nema dom za starije, a kakva je situacija teško da će ga u bližoj budućnosti imati. Na području Đurđevca u službenoj evidenciji nalazi se 20-ak obitelji koje se bave udomljavanjem starijih osoba te dva manja Doma s 15 i 17 korisnika, a što predstavlja dobru polazišnu osnovu za razvoj socijalnog poduzetništva. Intencija je starijih osoba da se što duže zadrže u vlastitom domu, tako da je potrebno razvijati usluge geronto-domaćica, a namjera je Grada da na svojem području sudjeluje u izgradnji geronto-centra gdje bi starije osobe dobivale potrebni društveni, medicinski, edukacijski sadržaj i dnevno – smještajnu uslugu.

dom_za_starije_foto_Mirko_Lukavski_GPP_3Koprivnica već ima dom, Križevci ga dobivaju, dok Đurđevčani moraju čekatiTakođer postoji namjera Grada da zainteresiranim osobama za udomljavanje starijih osoba osigura pomoć u organizaciji poslovnog poduhvata, te dijelom i financijski sudjeluje u takvom socijalnom poduzetništvu. Na području grada cijene nekretnina koje su podobne za udomljavanje i do 20 osoba izuzetno su povoljne, tako da bi takve objekte bilo potrebno opremiti energetski učinkovito i funkcionalno za smještaj starijih osoba, a postojanje interesa je evidentno i kod naših sugrađana, ali i iz drugih sredina.

Iz Ureda Gradonačelnika dobili smo odgovor da je Grad Đurđevac izradio Idejni projekt Doma za starije osobe koji je prema Prostornom planu smješten na području iza poslovne zgrade Ine na kojemu je Grad vlasnik potrebnih građevnih parcela. Glavni projekt nije izrađen, a prema predviđenom Idejnom rješenju cijena koštanja bila bi previsoka bez obzira tko bi i na koji način financirao izgradnju. Križevački dom vrijedan je oko tri milijuna eura

Pitanje izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe usko je vezano s modelom sufinanciranja troškova za buduće korisnike od strane Ministarstva socijalne skrbi i županije. Kako se tek očekuje donošenje zakonskih propisa o sufinanciranju troškova smještaja po osobi koja za to ispunjava imovinski cenzus, a ne po instituciji, odnosno Domu za starije osobe, bit će potrebno pričekati s razvojem Strategije na lokalnoj razini.(GPP)

20 godina CSF
Vezano
5 komentara
  1. Slučajni prolaznik piše:

    Da taj ste naputak dobili noćas u cepidlaku uz hektolitre tuduma

  2. gonzo piše:

    svi trebamo na listi 5 zaokružit 6

  3. gonzo piše:

    pitbull=katanovićev pr

  4. pitbull piše:

    Sad će se križevački sdp-ovci, laburist, ono zlo iz a-hss-a, nezavisna ljiga i ostale štetočine pobuniti: šta će nama starački dom…bolje da smo ovo ono…

    1. partizanka piše:

      Jooj, ovo vapaj…

Komentari su zatvoreni.