Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1091

Akademik Vladimir Paar na predavanju u Knjižnici HAZU u Zagrebu 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)
Predavanje Vladimira Paara
Naslovnica prezentacije uz predavanje akademika Vladimira Paara o klimatskim promjenama na Zemlji, 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)

Slušamo prvih dvadesetak minuta predavanja koje je 4. veljače akademik Vladimir Paar održao u Knjižnici HAZU u Zagrebu, pod nazivom Spašava li “plin života” čovječanstvo od kataklizme?. Klima je već i bez čovjekovog utjecaja bila i hladnija i toplija nego što je danas, a kako je utjecala na neka novija povijesna zbivanja, čut ćemo u današnjem uvodnom dijelu predavanja u kojem se postavlja pitanje: što ako nas naš utjecaj na trenutno globalno zagrijavanje planeta spašava od ledenog doba koje je već trebalo nastupiti?

Akademik Vladimir Paar na predavanju u Knjižnici HAZU u Zagrebu 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)
Akademik Vladimir Paar na predavanju u Knjižnici HAZU u Zagrebu 4. veljače 2016. (foto: R. Matić)

Novi naslovi u gradskoj knjižnici predstavljaju jednu knjigu Henryja Kissingera i dva romana Lynn Shepherd.

U Vijestima Krugova govorimo o prevođenju antičkih udžbenika, o krizi prodaje umjetnina u svijetu, o arheološkom nalazištu starijem od piramida, o muzeju nasilja, a najavljujemo predstavljanje zbornika radova o HSS-u povodom 110. obljetnice postojanja u četvrtak i novog broja časopisa Cris Povijesnog društva Križevci dan kasnije.

Na današnji datum rođeni su Dragutin Novak i “otac” GPS-a, osnovana je prije više od stoljeća i po prethodnica bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu, umro je Khuen Hedervary.

U Svemirskom kutku glavna je tema eksperimentalna potvrda postojanja gravitacijskih valova, a uz redoviti izvještaj o položajima svemirskih tijela na nebu govorimo i što nam astronaut Scott Kelly koji je već gotovo godinu dana u orbiti oko Zemlje na Međunarodnoj svemirskoj stavnici, poručuje o svom viđenju stanja planeta kad je gleda s te “visine”.

Na kraju emisije saznajemo koliko prvi američki predsjednik duguje jednoj knjižnici zakasnine, jer još nije vratio dvije knjige, te jednu bosansku mudrost.

Slušat ćemo glazbu Boba Segera, Prljavog kazališta, Leonarda Cohena, Bijelog dugmeta i drugih…

Ne dirajte mi krugove broj 1091 emitira se 16. veljače od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz. Snimka (repriza) ove emisije emitira se u subotu, 20. veljače od 21 sat na istoj frekvenciji (Radio Križevci). Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.