‘Klupko’ mu više ne stane u sobu


Kad je prije pet godina Zoran Nemčić (23) iz naselja Gornje Vine kod Križevaca od novinskog papira izradio prvi kvadratić, nije ni slutio da će jednog dana od toga nastati lanac koji bi mogao povezati njegovu kuću i središte grada. No više mu ne stane u sobu. Zoran boluje od polineuropatije koja mu uzrokuje teškoće s mišićima ruku i nogu, pa mu je liječnica preporučila da razgibavanjem vježba ručne mišiće. Izabrao je što mu je bilo nadohvat ruke, od novina i reklamnih letaka radio je “ficleke” koje je međusobno spajao, kako bi rekreirao živce prstiju.

"Kad smo pročitali i izlistali sav tisak nismo ga bacali već sam ga pažljivo rezao na djeliće od jednog centimetra i umetao jedne u druge, bez upotrebe ljepila. Jednostavno me ponijelo", kaže Zoran, malo sramežljiv kad govori o svom hobiju, koji, dodaje, nije ni skup a koristan je.

Kaže da je u početku brojao komadiće no zbog brzog tempa je s tim odustao.
"Prema nepreciznim izračunima spojio sam oko 264000 papirića, a označio sam i svaki kilometar lanca."

Zbog manjka prostora u sobi Zoran je lanac omotao u klupko koje je toliko čvrsto da može biti i fotelja za sjedenje. No zbog vlastitog i komfora obitelji odlučio je da klupku više neće dopustiti širenje.


Svoje djelo dat će u humanitarne svrhe, za akciju prikupljanja starog papira koju je Komunalno poduzeće Križevci pokrenulo za uređenje igrališta Dječjeg vrtića Svetog Josipa.
Zorana sada muči kako će dugačak i isprepleteni papir iznijeti iz sobe, jer su izlazna vrata uska a stepenice do dvorišta strme.

Napominje da mu neće biti žao bude li trebao klupko izrezati na dijelove i staviti u vreće, kako bi ih odložio u spremnik za stari papir. Sutra će iz Komunalnog doći kamionom i preuzeti taj “teret”.
Sam lanac od pet kilometara zasigurno bi bio za Guinnessovu knjigu rekorda, no Zoranu je namjera, kaže, samo pomoći drugima, a ne promicati sebe.


O Zoranu Nemčiću pisali smo u prosincu kad mu se posrećilo biti 1000. darivatelj krvi lani u Križevcima. Završio je mljekarsku školu jer zbog nemogućnosti dugog stajanja nije smio upisati smjer za pekara. Sad je nezaposlen kao i njegovi roditelji. Polineuropatija, kao oštećenje živaca na krajnjim dijelovima udova, razvila mu se u 15. godini. Čeka na red u toplicama gdje je na rehabilitaciji dosad bio jedanput. Od papira Zoran izrađuje i ukrasne posudice, ali o prodaji nije razmišljao.

Vezano

Komentari su zatvoreni.