Noć muzeja ’16. u Križevcima

Noć muzeja Križevci 2016

Noć muzeja predstavlja kulturni događaj u organizaciji muzejskih kuća i drugih kulturnih institucija kojem je glavna značajka da su muzejski i drugi izložbeni prostori otvoreni do kasno u noć te da je ulaz potencijalnim posjetiteljima slobodan ili uz minimalnu novčanu naknadu koja im omogućava posjetu ne samo jednog muzejskog ili izložbenog prostora već više njih.

Prva Noć muzeja održana je u Berlinu pod nazivom Lange Nacht der Museen 1997. godine. Zbog iznimnog interesa i načina na koji je ideja o samom događaj realizirana ubrzo se proširio na više institucija i različitih gradova diljem Europe pa i svijeta.

Noć muzeja 2016. u Križevcima održat će se 29. siječnja 2016. od 18:00 sati do 01:00 sat iza ponoći.

Gradski muzej Križevci – PROGRAM

18.00 – 21.00 Razgled stalnog muzejskog postava
Razgled stalnog muzejskog postava uz stručno vodstvo muzejskih kustosa.

21.00 – 21.45
Predavanje: „Židovi u Hrvatskoj s osvrtom na Židovsku zajednicu u Križevcima“
Predavanje dr. sc. Ljiljane Dobrovšak vezano uz izložbu “Židovi u Križevcima”, u kojem će jedna od naših najboljih poznavateljica povijesti Židova u Hrvatskoj ukazati na značenje križevačke židovske zajednice u nacionalnom kontekstu. Predavanje će biti održano u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, Nemčićev trg 6/I.

21.45 – 22.30 Predavanje: „Utjecaj Zelenog kadra na raspad Austro-Ugarske Monarhije i Države SHS“
Predavanje Tomislava Bogdanovića o ulozi Zelenog kadra u zadnjoj godini Prvoga svjetskog rata. Predavanje će biti održano u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, Nemčićev trg 6/I.

21.00 – 01.00 Izložba: „Aktivnost Gradskog muzeja Križevci 1995. – 2015.“
Izložba kataloga i plakata koje je Gradski muzej Križevci izdao u posljednjih 20 godina. Izložba će biti postavljena u Likovnoj galeriji Gradskog muzeja Križevci, Nemčićev trg 6/I.

22.30 – 01.00 Tradicionalni domjenak

Gradski muzej u Križevcima i pogled niz Ulicu Tome Sermagea u kojoj se nalazi. 30. siječnja održava se u njemu jubilarna deseta Noć muzeja (foto: R.Matić)
Gradski muzej u Križevcima i pogled niz Ulicu Tome Sermagea u kojoj se nalazi. 29. siječnja održava se u njemu Noć muzeja (foto: R. Matić)

Noć muzeja i u MDC-u u Zagrebu

Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba također poziva na Noć muzeja, koja će se održati  u petak 29. siječnja 2016. u više od sto muzeja i zbirki diljem Hrvatske. Posjetitelje koji odluče Noć muzeja provesti u Muzejskom dokumentacijskom centru očekuje izlet u prošlost na temu 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, vremena kad se osniva MDC i veliki broj hrvatskih muzeja.

Program počinje u 20.00 sati predstavljanjem vizualnih rješenja na temu 60-te obljetnice osnutka MDC-a,  koje su kreirali studenti Studija dizajna Sveučilišta u Zagrebu, a najatraktivniji dio programa svakako je plesni tečaj za odrasle koji će voditi Ksenija Pluščec Quesnoit i Nicolas Quesnoit, svima poznatiji kao pobjednik „Plesa sa zvijezdama“, u sklopu kojeg  će posjetitelji u ritmu East Coast Swinga uplesati u razdoblje 50-tih godina.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.