U utorak tribina o čitanju djeci od najranije dobi

krizevacka_knjiznica_dn.jpg.688x388_q85_crop_upscale_gradska_franjo_markovicGradska knjižnica „Franjo Marković“ Križevci poziva na tribinu “Čitanje djeci od najranije dobi” koja će se održati u utorak 26. siječnja 2016. godine u multimedijskoj dvorani knjižnice s početkom u 17 sati. Gošća tribine je Snježana Berak, mag. bibl., koordinatorica kampanje „Čitaj mi“ za Bjelovarsko-bilogorsku županiju, potpredsjednica Hrvatskog čitateljskog društva i voditeljica Igraonice na Dječjem odjelu Narodne knjižnice “Petar Preradović” Bjelovar. Ulaz je slobodan.

Istraživanja su pokazala da je upravo rana dob vrijeme najintenzivnijeg razvoja djeteta, vrijeme u kojem se ono što je propušteno teško ili nikako kasnije nadoknađuje. Istraživanja također pokazuju da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitalačke vještine, a razvoj vještina rane pismenosti putem iskustva čitanja i pričanja izravno je povezan s uspjehom u učenju i poslovnim uspjehom.

Nadalje, mozak djeteta koje je izloženo ranoj stimulaciji (dijete kojem se čita i s kojim se razgovara) u petoj godini života ima izuzetno razvijena područja koja su odgovorna za čitateljske i govorne sposobnosti. Zbog svih navedenih spoznaja, s čitanjem valja započeti od rođenja djeteta kako bi postalo dio svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece.

Vezano

Komentari su zatvoreni.