U subotu Vincekovo po Križevačkim štatutima

Vincekovo_2016_Gornje_KrizevcineVincekovo po Križevačkim štatutima održava se svake godine u nekom od vinograda križevačkog područja u organizaciji Udruge vinogradara i vinara „Bilikum“ iz Križevaca, Turističke zajednice grada Križevaca i Vinske ceste Križevci-Kalnik-Orehovec. Ove su godine odabrane Gornje Križevčine, u predgrađu Križevaca, a manifestacija će se održavati u subotu 23. siječnja 2016. od 14 sati.

Svetkovina Vincekova prvi je od pet zapovjedanih pučkih vinogradarskih blagdana: sv. Jurja, sv. Ivana, sv. Martina i sv. Mihovila. Program predviđa posebnu  »spelanciju«, blagoslov trsa po Križevačkim štatutima. Prema narodnim običajima na dan sv. Vinka vinogradari odlaze u vinograde i odrežu dvije-tri rozgve sa tri pupa koje se potom stave u pehar s vodom pokraj prozora. Za izvjesno vrijeme loza potjera pupove, zatim i male grozdove na temelju kojih vinogradar ustvrdi hoće li godina biti rodna i plodna.

U ceremoniji, koja se obavlja na otvorenom, uz domaćina sudjeluju i biskup, peharnik, zvonar, pjevači i tamburaši, a loza se kiti kobasicama koje simboliziraju plodnost budućeg uroda. Prvi dio ceremonije izvodi se na otvorenom u vinogradu, a drugi se odvija u klijeti ili vinskom podrumu uz dobru kapljicu, domaća starinska jela i pića. Iz Turističke zajednice grada Križevaca pozivaju sve zainteresirane građane, njihovu rodbinu, znance i prijatelje da im se pridruže sljedeće subote u Gornjim Križevčinama.(kž.info)

U utorak “Vincekovo pri Lipi”

Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo “Lipa” organizira spelanciju “Vincekovo pri Lipi”, također po Križevačkim štatutima, u prostorijama društva u utorak 19. siječnja u 19 sati. Glavni mešter ceremonijala je gospon Ivec iz Gornjih Vina, a glazbena pratnja će mu biti KUD Prigorje.
– Poštovani Lipaši i prijatelji Lipe, dođite i dovedite svoje prijatelje sa sobom, istaknula je predsjednica “Lipe” Branka Gold.

Vezano

Komentari su zatvoreni.