Hrg: ‘Orešković nije slučajni premijer, a mislim da od smanjenja plaća ministrima i saborskim zastupnicima na kraju neće biti ništa’

Hrg pozvao Radmana da preispita odluku o ukidanju 11 dopisništava HRT-a

Predsjednik HSS-a Branko Hrg gostovao je u petak navečer u emisiji Veto na Jabuci TV.

Komentirajući izjavu Zorana Milanovića kako je Orešković slučajni premijer, Hrg je rekao da je to postao upravo Milanović prije četiri godine, a da je Orešković na to bio spreman i da ga to nije iznenadilo.

– Gospodin Milanović se dobro zabavljao četiri godine, a nama se dizala kosa na glavi od njegovih izjava. Uvijek smo govorili da je postao slučajni premijer. Mandatar Orešković ima više znanja i jači rejting od čitave Vlade na odlasku. Očito je bio u Zagrebu i spreman za tu funkciju mandatara i da ga nije iznenadilo kada ga se odabralo – rekao je Hrg koji je Oreškovića osobno upoznao na dan posljednjih konzultacija kod predsjednice.

Nije želio potvrditi niti demantirati hoće li on biti potpredsjednik u novoj Vladi Tihomira Oreškovića.

– Do kraja tjedna trebali bi imati izgled Vlade i imena potencijalnih ministara koji bi išli na potvrdu u Sabor. Pustimo to hoću li ja biti potpredsjednik Vlade za drugi tjedan kada će biti individualni razgovori Oreškovića, Karamarka i Petrova s potencijalnim kandidatima. Ima puno više stvari osim moje ambcije, stranka mora o tome odlučiti i raspravljati – rekao je Branko Hrg koji je na pitanje misli da može biti dobar potpredsjednik Vlade kratko odgovorio „zašto ne bi bio“.

Što se budućih ministara tiče, po Hrgu na njima ne može biti niti jedan ministar iz Vlade na odlasku.

– Treba razlučiti političke od profesionalnih funkcija. Nemojmo govoriti o kvaliteti i stručnosti., govorimo o politici. Dakle, ministri i Vlada jesu politika, politika određuje tko će to biti i bira te ljude. Hoće li biti stranačke ili ne, to je sada stvar dogovara i to su imenovanja. Osobno mislim da HNS-ov ili IDS-ov kandidat ne bi bio u skladu s političke prakse jer mi nismo za tripartitnu Vladu.

Komentirao je zahtjeve Mosta da uzmu šest ministarstava, od čega se posebno ističe MUP i pravosuđe. Rekao je kako je najbolje da na čelo ta dva resora dođu nestranačke osobe.

– Iskreno govoreći mislim da nije dobro kada se politički partneri tako čvrsto pozicioniraju i traže dva sektora, dva resora koja su povezana i koja se mogu međusobno ispravljati. Bolje bi bilo da su ta dva ministarstva u različitim opcijama. Čak bi najbolje bilo da su na čelu MUP-a i pravosuđa nestranačke osobe i to bi davalo određenu sigurnost – rekao je Hrg koji slično priželjkuje i u poljoprivredi koji isto traži Most.

Odbio je ideju smanjenja broja općina i županija što je jedan od glavnih uvjeta Mosta i rekao kako se tu „puno napamet lupa, a ne zna o čemu priča“.

– Lupati o tome da treba smanjiti broj općina i županija, a ne napraviti pravu analizu je sve skupa bespredmetno. Tu ima puno populizma, a u puno općina ne bi napravile za svoj kraj toliko puno s malo novaca, a to ne bi bilo da nije bilo tih općina. A županije su tek zaživjele i ne treba ih ukidati sada – rekao je Hrg.

Populizmom i ishitrenim izjavama gleda i Mostove i Karamarkove najave o smanjenju plaća u Saboru i izvršnoj vlasti, ali smatra da se tu neće puno toga promijeniti.

– Opet je došlo do ishitrenog populističkog poteza i sada se od toga ne smije istupiti. Bit će problema u izvršnoj vlasti. Mislim da je to sada tako kako je, izjave su date, otišle su van i što je tu je. Neću o Karamarku govoriti je li pogriješio ili ne kada je rekao da će se smanjiti plaće za 25 posto, ali osobno mislim da se tu neće ništa promijeniti – rekao je Hrg.

Potvrdio je kako je prije izbora HDZ tražio da se njegovog kandidata i člana stranke Stipu Gabrića Jamba, velikog protivnika Bože Petrova u Metkoviću, makne s liste, no nije želio to povezati s Jambinim optužmana da je to Karamarko tražio zbog dogovora s Petrovom.

– Ne znam tko je što htio, liste su se usuglašave između nas kao partnera. Ja sam ga skinuo s liste. Nisam pitao jel to ima veze s Petrovom, analizirali smo ljude na listama i odlučio sam ga maknuti jer je HDZ stavio veto na Jamba – rekao je Hrg u emisiji Veto. (Jutarnji)

Vezano

Komentari su zatvoreni.