Aktivan prosinac u Lokalnoj akcijskoj grupi ‘Prigorje-Zagorje’

sternberk1_LAG_Prigorje_ZagorjePočetkom prosinca 2015. godine Lokalna akcijska grupa “Prigorje-Zagorje” (LAG PRIZAG), čiji su članovi deset općina i grad s područja Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije (Breznica, Breznički Hum, Budinščina, Gornja Rijeka, Hrašćina, Kalnik, Konjščina, Ljubešćica, Novi Marof, Sveti Petar Orehovec i Visoko), organizirala je studijsko putovanje u regiju Hana u središnjoj Moravskoj u Češkoj, kao uzvratni posjet LAG-u MAS Šternbersko, čiji su članovi bili u studijskoj posjeti LAG-u PRIZAG u rujnu prošle godine. MAS Šternbersko ima sjedište u gradiću Šternberk, dvadesetak kilometara sjeverno od Olomouca, povijesnog središta Moravske.

sternberk9_LAG_Prigorje_ZagorjeTo nije prva suradnja LAG-a PRIZAG s Češkom, jer je LAG PRIZAG osnovan 2009. godine preko projekta „Sudjelovanje stanovništva u održivom razvoju regije“, financiranog iz sredstava programa PHARE 2006, provedenog uz pomoć Hrvatske mreže za ruralni razvoj (HMRR) i Centra za organiziranje zajednice CCO iz Prerova u Češkoj (Prerov se isto nalazi u središnjoj Moravskoj, samo južnije od Olomouca). Studijsko putovanje LAG-a PRIZAG u češku regiju Hana (Šternberk, Litovel, Dolany-Veska, Olomouc) u kojoj se nalazi MAS Šternbersko, u potpunosti financirano iz mjere 202 europskog fonda IPARD, započelo je u četvrtak, 10. prosinca, a završilo je u nedjelju, 13. prosinca 2015. godine.

sternberk7_LAG_Prigorje_ZagorjeU četiri dana, 38 sudionika studijskog putovanja, predstavnika JLS-a, udruga, OPG-a i gospodarstvenika s područja LAG-a PRIZAG, upoznalo se s dobrim primjerima prakse provođenja LEADER-a i iskustvima čeških partnera u razvoju lokalnih zajednica uz pomoć sredstava europskih fondova. LEADER pristup, čiji glavni instrument provedbe su LAG-ovi, možemo pojednostavljeno definirati kao veze između akcija u ruralnom razvoju. LEADER pristup se sastoji od sedam osnovnih načela, koja treba slijediti u cijelosti, a ne pojedinačno: pristup temeljen na osobitostima područja, pristup odozdo prema gore, uspostavljanje lokalnih partnerstva, inovativnost, integralan i višesektorski pristup, umrežavanje i suradnja.

sternberk5_LAG_Prigorje_ZagorjeOdmah po povratku sa studijskog putovanja u Češku, LAG PRIZAG je u ponedjeljak 14. prosinca 2015. u 19 sati u Domu hrvatskih branitelja na Kalniku održao prvu radionicu za pripremu svoje Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2016–2020. financirane iz mjere 19.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020. Sukladno principima LEADER-a, predstavnici općina Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Gornja Rijeka, te predstavnici udruga i gospodarstvenika iz tih općina, na radionici su zajedno radili SWOT analizu (analiza snaga, slabosti, prilika i prijetnji) koja je obavezni dio strategije razvoja.

sternberk2_LAG_Prigorje_ZagorjeDruga radionica takvog tipa održala se u Brezničkom Humu u srijedu, 23. prosinca 2015. u 18 sati u prostorijama Općine Breznički Hum. Ta radionica je bila namijenjena za predstavnike javnog, gospodarskog i civilnog sektora općina Breznički Hum i Breznica. S obzirom da je LAG PRIZAG upravo u fazi izrade svoje Lokalne razvojne strategije za razdoblje 2016-2020. financirane iz mjere 19.1. Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.–2020., članovi LAG-a stekli su ovim studijskim putovanjem nova i radionicama potrebna saznanja koja će primjeniti pri izradi strategije, kao i kasnije u njenoj provedbi.

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Drago mi je da su se lokalne zajednice okrenule svojim resursima i da stiču međunarodna iskustva. Tako će preuzeti svoj dio odgovornosti. Bolje će vidjeti slabe karike u lancu i prilagođavati svoje programe. U isto vrijeme imati će iskristalizirane zahtjeve prema određenim Ministarstvima. Na licu mjesta jasnije se vide prijoriteti, potrebe i problemi.
    Svima želim uspjeh u radu!

Komentari su zatvoreni.