Mali planinari na Kalniku

DSC_0022_mali_planinari_KalnikU subotu, 5.12.2015.g. mali križevački planinari iz OŠ „Vladimir Nazor“ i OŠ Ljudevita Modeca osvojili su svoj prvi vrh pod vodstvom učiteljica Ane Jurković i Andreje Mrazović. Naime, s početkom školske godine 2015./2016. u križevačkim osnovnim školama započele su s radom planinarske grupe koje okupljaju učenike viših razreda, a cilj grupa je upoznati učenike s hrvatskim planinama, planinarskom etikom te planinarenjem kao zdravom aktivnosti.

DSC_0019_mali_planinari_Kalnik DSC_0025_mali_planinari_KalnikSudjelovalo je 20-ak malih planinara, a cilj nam je bio najbliže i najljepše hrvatsko brdo – Kalnik. Na naš pohod krenuli smo iz sela Kalnik prekrivenog maglom koja baš i nije obećavala pogodne vremenske uvjete za planinarenje. Na sreću, već kod planinarskog doma magla je ostala ispod nas, a dočekale su nas sramežljive sunčeve zrake.

DSC_0045(1)_mali_planinari_Kalnik DSC_0011_mali_planinari_KalnikNakon kratke pauze i posljednjih uputa učiteljica nastavili smo uspon na Vranilec, najviši vrh Kalničkog gorja (643 m). Tu smo uživali u prosinačkom suncu i divili se bajkovitom pogledu na okolicu ispod nas prekrivenu maglom iz koje su ponegdje izvirivali vrhovi Kalnika poput otoka u oceanu. Prilikom spuštanja zaustavili smo se na jednoj od livada gdje smo odigrali nekoliko igara.

DSC_0048(1)_mali_planinari_KalnikBudući da samo od hodanja i boravka na otvorenom već ogladnili, spustili smo se nazad do Planinarskog doma gdje smo zapalili vatru i ispekli kobasice na šibi. Zatim smo izrađivali suvenire od kamenčića koje smo sakupili na vrhu kao uspomenu na svoj prvi uspon. Još smo se popeli i na Stari Grad, ali ovaj put pogled nije bio spektakularan jer nas  je opet magla okružila, no to nam nije pokvarilo dobro raspoloženje.

DSC_0060_mali_planinari_Kalnik DSC_0056_mali_planinari_KalnikNa kraju smo se grijali i odmarali u Planinarskom domu prepričavajući kalničke legende i čekajući roditelje. Cijeli dan pratio nas je smijeh i veselje, a sva su djeca uspješno savladala uspone i spuštanja te s velikim entuzijazmom odrađivala sve aktivnosti.

DSC_0078_mali_planinari_KalnikUspješno odrađenim prvim izletom, ali i redovitim pohađanjem planinarske grupe u svojim školama djeca su pokazala velik interes za planinarenje što je nama kao voditeljicama dokaz da smo na pravom putu jer je ono što nedostaje današnjoj djeci jest upravo boravak u prirodi. Možemo zaključiti da križevačko planinarstvo očekuje svijetla budućnost.

DSC_0075(1)_mali_planinari_Kalnik

20 godina CSF
Vezano
3 komentara
  1. sasa piše:

    Svaka cast, samo nastavite tako!

  2. kaja piše:

    Pridružujem se razmišljanjima gos. Štefa. Nije na odmet ponoviti, blagodati druženja, gde se uči tolerancija i spremnost pomoći drugima ako zatreba. Uči se i snalaženje u prirodi, i potiče kako trebamo čuvati ono što su nam naši preci povjerili. Postajemo svjesni vrijednosti koja nas okružuje.
    Svaka čast učiteljcama na zalaganju, sigurno nije bilo lako.
    Želim vam puno jubileja i osvojenih vrhova.
    Sretno svima!

  3. Štef piše:

    Jako lijepo i korisno. Mislim da je potrebno više ovakvih druženja dječice i mladih, ako zbog ničeg drugog onda da ih se barem na trenutak odvoji od kompjutora, Facebooka i pametnih telefona. Svaka čast njihovim učiteljicama jer stvarno treba imati hrabrosti sa dvadesetak vrlo živahnih školaraca popeti se na vrh Kalnika i mislim da bi trebale biti primjer i mnogim drugima, jer se samo na taj način može djeci i mladima usaditi ljubav prema prirodi. Svaka čast dođite nam opet.

Komentari su zatvoreni.