Matija Fortuna dirigira novogodišnjim koncertom u HNK-u Rijeka

655f7a62926aefa6fb356384b96cb324_gallery_l_HNK_Ivan_Zajc_RijekaHrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka u četvrtak 31. prosinca, na Staru godinu, organizira novogodišnji koncert “5 do 12”, koji će izvesti Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Orkestrom će ravnati Križevčanin, mladi hrvatski dirigent Matija Fortuna. Koncert će početi pet minuta prije podneva, a na programu, koji je prilagođen za “mame, tate, none, noniće, djecu, unuke”, naći će se djela Johanna Straussa ml. Koncertni majstor je Anton Kyrylov, a inspicijentica Branka Kušen Kajdi. Ulaznice po cijeni od 50 do 80 kuna nalaze se u slobodnoj prodaji.

Tridesetogodišnji Fortuna je ove godine bio među šestero polufinalista prestižnog međunarodnog natjecanja mladih dirigenata “Lovro von Matačić”, od ukupno 180 sudionika iz više od trideset zemalja svijeta, te je osvojio posebnu nagradu Varaždinskog komornog orkestra, koja uključuje nastup s ansamblom u jednoj od narednih sezona. Završeni je postdiplomac dirigiranja sa bečke Akademije za glazbu i primjenjenu umjetnost, u klasi profesora Uroša Lajovica.

9759897_orig_Matija_Fortuna_dirigentJoš 2001. godine maturirao je na odsjeku za tamburu u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima, kao prvi maturant u povijesti Hrvatske na tom instrumentu. Na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je u rujnu 2009. na studiju Glazbene teorije pod mentorstovom profesora Berislava Šipuša, a u listopadu 2011. diplomirao je i orkestralno dirigiranje u klasi profesora Uroša Lajovica. Dobitnik je “Top stipendije” za akademsku godinu 2010/2011. U okviru programa Erasmus za razmjenu studenata 5. godinu diplomskog studija dirigiranja proveo je na Akademiji za glazbu i primjenjenu umjetnost.

U razdoblju od 2009. do 2011. godine bio je dirigent Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci s kojim je ostvario brojne koncerte u Hrvatskoj i inozemstvu. U tom razdoblju bio je i dirigent Tamburaškog orkestra Glazbene škole Alberta Štrige. U travnju 2009. s istim je orkestrom osvojio prvu nagradu na Državnom natjecanju orkestara srednjih glazbenih škola u organizaciji HDGPP-a u Dubrovniku, te osvojio prvu nagradu kao i nastup na završnom koncertu. S istim orkestrom osvojio je prvu nagradu s pohvalom („cum laude“) na Europskom natjecanju orkestara u Neerpeltu (Belgija). Sudjelovao je na raznim dirigentskim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Vezano
1 komentar
  1. Gordana piše:

    Ponosimo se glazbenicima obitelji FORTUNA. Čestitke Matiji . Porodica Krpanić I Jajčanin

Komentari su zatvoreni.