Počeli radovi na izgradnji pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno

izvođači radova i nadzora radova i projektni tim HŽI gradnja prugeHŽ Infrastruktura obilježila je početak jučerašnjih radova na izgradnji nove željezničke pruge na dionici Gradec – Sveti Ivan Žabno. Cilj izgradnje nove željezničke pruge jest približiti Grad Bjelovar i bjelovarsku regiju Gradu Zagrebu, što će biti od velike važnosti za lokalno stanovništvo. Izgradnjom pruge putovanje od Bjelovara do Zagreba skratit će se s dosadašnjih sat i 40 minuta na jedan sat. Vrijednost projekta izgradnje nove dionice duge 12,2 km iznosi 203,4 milijuna kuna. Projekt je s 85 posto sredstava sufinanciran iz EU-ovih fondova. Izvođač radova, španjolsko-njemački konzorcij Comsa i Wiebe, počeo je s pripremnim radovima za koje je kao podizvođača angažirao hrvatsku tvrtku Jet Set iz Vrbanje, koja je počela s čišćenjem i pripremom terena, što podrazumijeva uklanjanje šiblja, grmlja, drveća te vađenje panjeva.

U ime HŽ Infrastrukture početku radova prisustvovao je voditelj projekta izgradnje pruge Hrvoje Milas koji je naglasio:
– Ovo je jedan od strateških projekata HŽ Infrastrukture, sufinanciran s 85 posto EU-ovih sredstava i drago nam je da su krenule aktivnosti koje može vidjeti i šira javnost. Najvažnije je da smo počeli, ovo su zasad pripremni radovi, no važni su jer označavaju početak gradnje toliko željene pruge. Početkom iduće godine, ako i čim to budu dopuštali vremenski uvjeti, počet će se izvoditi i opsežniji građevinski radovi, ponajprije na nadvožnjaku preko autoceste (podravskog ipsilona). Vjerujemo da ćemo, kako je i planirano, do kraja 2017. završiti prugu na radost svih Bjelovaraca i cijele ove regije.

Više o dinamici radova na izgradnji pruge u ime izvođača radova zajednice ponuditelja Comsa i Wiebe otkrio je šef gradilišta Tomislav Hannich:
– Danas smo počeli s čišćenjem grmlja i šiblja od kolodvora Gradec prema Svetom Ivanu Žabnom. Podizvođač tih radova je slavonska tvrtka Jet Set iz Vrbanje. Raščišćavanje terena trebalo bi biti gotovo do kraja veljače sljedeće godine, a potom ćemo s dolaskom lijepog vremena krenuti i s glavnim zemljanim radovima na izradi pružnog trupa. Riječ je općenito o vrlo zahtjevnom projektu jer je to nova pruga sa sedam objekata, tri nadvožnjaka, tri nadvožnjaka i jednim mostom.
O zapošljavanju  domaćih snaga na ovom projektu kazao je kako će dosta poslova obavljati hrvatska lokalna operativa.

radna ploča projekta sufinanciranog iz fondova EU gradnja prugeO projektu

Cilj izgradnje nove željezničke pruge Gradec – Sveti Ivan Žabno jest približiti Grad Bjelovar i bjelovarsku regiju Gradu Zagrebu, što će biti od velike važnosti za lokalno stanovništvo. Naime, izgradnjom pruge putovanje od Bjelovara do Zagreba skratit će se s dosadašnjih sat i 40 minuta na jedan sat.  Osim nove pruge, izgradit će se tri potpuno nova željeznička stajališta s nadstrešnicama i parkiralištima te obnoviti zgrada stajališta Gradec i željezničkoga kolodvora Sveti Ivan Žabno, uz rekonstrukciju same kolodvorske zgrade.

Vezano
1 komentar
  1. kaja piše:

    Baš se veselim novim radovima. Super, da su se povukla i sredstva i EU fondova i da će biti posla i za domaće ljude.
    Neki dan sam se vraćala i Metrpole sa niskopodnim vlakom, prava uživancija?! Predivno uljuđeno putovanje. S obzirom da je već bio mrak, nisam trebala stalo viriti kroz prozor, da se ne prevezem. Na displeyu vidiš prosječnu brzinu, pisanu i glasovnu najavu stanice.
    Toplo, čisto i……, nadam se da naša omladina neće svojim potpisima sve devastirati? Razmišljala sam kako bi zapravo bilo zgodno da u vlaku bude jedan zaštitar ili policajac. Ali, kako kad je sve postalo preskupo, i kad se radna snaga stalno smanjuje, “jer poskupljuje poslovanje”?!
    Želim HŽ infrastrukturi i svim sudionicima uspjeh u radu!

Komentari su zatvoreni.