U Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” održan Skype susret s europarlamentarcem

Foto: OŠ Vladimir Nazor Križevci

20180226 110816

U sklopu Erasmus + projekta Suvremena škola koji se provodi u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u ponedjeljak, 26. veljače održan je Skype susret s Brianom Hayesom, članom Europskog parlamenta. Učenici osmih i šestih razreda ugostili su i nekoliko svojih kolega iz Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

U polusatnom susretu s europarlamentarcem učenici su iskoristili priliku da postave brojna zanimljiva pitanja koja se tiču perspektive mladih u EU, predviđanja budućnosti Unije nakon Brexita, poboljšanja gospodarskih prilika u Hrvatskoj i općenito načina funkcioniranja europarlamentarca, njihovih radnih obaveza i svakodnevice. Brian Hayes zastupnik je koji predstavlja svoju domovinu Irsku pa se u razgovoru dotaklo i pitanje hrvatske imigracije na smaragdnom otoku te mogućnosti koje Irska nudi našim mladim ljudima. Na pitanje kako vidi Hrvatsku budućnost unutar EU gospodin Hayes dao je vrlo optimističan odgovor, predviđajući joj velik gospodarski uzlet i podizanje životnog standarda u sljedećih petnaestak godina. Našim učenicima poručio je da preuzmu inicijativu i budu vođe pozitivnih promjena.

U sklopu projekta Suvremena škola koji se ostvaruje kroz Erasmus + program, učitelji OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci ove školske godine pohađaju strukturirane tečajeve u Engleskoj, Irskoj, Španjolskoj, Finskoj i Portugalu. Cilj projekta je uvođenje europske i općenito internacionalne dimenzije u školu te jačanje digitalnih kompetencija. Tijekom godine provodi se niz aktivnosti poput eTwinning projekata u kojima učenici zajednički istražuju prehrambene navike i narodne običaje svojih zemalja, razmjenjuju rezultate istraživanja, razmjenjuju digitalne obrazovne alate i materijale.

Organiziraju se Skype susreti na kojima učenici imaju priliku upoznati učenike iz drugih zemalja i diskutirati o svojim pravima i obavezama, obrazovnim sustavim i učeničkoj svakodnevici. Do sad su održani susreti s jednom američkom i jednom izraelskom školom, a do kraja godine planirano je još nekoliko susreta, međunarodna izložba fotografija, kviz o EU i brojne druge aktivnosti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.