ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA, 11.12.2015.

U organizaciji nositelja projekta Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize održana je završna konferencija projekta „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“, u petak 11. prosinca 2015.godine, u hotelu Antunović, Zagreb. Projekt „Osnaživanje obitelji djece s teškoćama u razvoju“, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda (ESF) unutar programa „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza II“, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, broj HR.2.3.03-0012.“ Iznos projekta je 197.526,60 €, od čega je 88,08 % sufinancirano bespovratnim sredstvima iz ESF-a, dok je preostalih 11,92 % sufinancirano od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i nositelja projekta Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize. Trajanje projekta je 18 mjeseci, od 21. lipnja 2014. do 20. prosinca 2015. godine.

Cilj projekta je prevencija institucionalizacije djece s teškoćama u razvoju, a projektne aktivnosti odnose se na pružanje socijalnih usluga psihosocijalne podrške(patronaže) i organiziranje Dnevnog centra s uslugom „Odmor od skrbi“ koje se provode u tri županije; Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Sisačko-moslavačkoj te u Gradu Zagrebu.
U navedenim županijama zaposleno je i educirano 6 stručnih suradnika koji su provodili socijalne usluge obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Na projektima je u konačnici sudjelovalo 23 obitelji, 109 roditelja i 57-ro djece, jer je broj bio ograničen, a prema stvarnoj potrebi po županijama broj je daleko veći.

Na konferenciji su predstavljena iskustva korisnika i rezultati projekta od strane nositelja projekta Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i projektnih partnera: Centra za rehabilitaciju Zagreb – podružnica Sloboština, Udruge invalida Križevci, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar te Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

Nakon pozdravne riječi predsjednika Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize i (HSUCDP)Rafaela Pejčinovića, sudionicima se obratio gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korošec s riječima podrške u nastojanjima da se socijalne usluge projekta nastave provoditi u lokalnim zajednicama. U nastavku konferencije u ime HSUCDP-a rezultate projekta predstavila je voditeljica projekta Martina Jurišić, zatim su iskustva projekta podijelili projektni partneri u prezentacijama: „Edukacija i Supervizija stručnih suradnika Sloboština“ od strane Centra za rehabilitaciju Zagreb Podružnica Sloboština koju je predstavila klinički psiholog Tamara Kralj; „Mala kuća-Velika pomoć“, u ime Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, voditeljica stručne službe Aleksandra Milković; Udruga tjelesnih invalida Bjelovar s prezentacijom „Iskustva u uvođenju nove usluge u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, stručne suradnice projekta Nikolina Posuda i Matea Pleskalt i Udruga osoba s invaliditetom Križevci „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju na području grada Križevca i okolnih općina“ predstavile su stručne suradnice Slađana Milak i Maja Meić.
Predstavnici korisnika socijalnih usluga projekta, roditelji djece s teškoćama u razvoju Slobodanka Pećar, Martina Bermanec i Ana Alapić u svojim izlaganjima ukazali su na svoje iskustvo,važnost i potrebu kontinuiranog pružanja i osiguravanja socijalnih usluga psihosocijalne podrške(patronaže),usluga rane intervencije i usluga organiziranih u Dnevnim centrima tzv. „odmor od skrbi“. „Odmor od skrbi“ daje priliku roditeljima djece s teškoćama u razvoju da što kvalitetnije organiziraju radne i obiteljske obaveze, dok djeca kroz korisnu okupacijsku terapiju, provode vrijeme u dnevnim centrima pod vodstvom educiranih stručnjaka.
U sklopu projekta potpisan je „Protokol o podršci djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima“, kojeg su potpisali predstavnici svih relevantnih institucija koji mogu omogućiti da se socijalne usluge nakon završetka projekta nastave provoditi u županijama. Protokol su potpisali župan Bjelovarsko –bilogorske županije Damir Bajs, gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korušec, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček, gradonačelnik Grada Petrinja Darinko Dumbović, župan Koprivničko-

križevačke županije Darko Koren gradonačelnik Grada Križevca Branko Hrg i predsjednik HSUCDP-a, Rafael Pejčinović.

Na završetku konferencije predsjednik HSUCDP-a, Rafael Pejčinović i izvršna direktorica Mirjana Markovinović, podijelili su stručnim suradnicima projekta Potvrdnice o edukaciji te Zahvalnice svim suradnicima koji su zaslužni za uspješnu provedbu projekta „Osnaživanje obitelji i djece s teškoćama u razvoju“.

Na konferenciji su prisustvovali, predstavnica Bjelovarsko –bilogorske županije Đurđica Ištef Benčić; gradonačelnik Grada Bjelovara Antun Korošec; zamjenica gradonačelnika Grada Bjelovara Lidija Novosel, u ime gradonačelnice Grada Siska, Goran Grgurač, u ime gradonačelnika Grada Zagreba Sandra Čirkinagić, predstavnici ustanova socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, nacionalnih saveza i udruga osoba s invaliditetom, predstavnici sveučilišta i škola, roditelji i djeca s teškoćama u razvoju i predstavnici medija.

Izvor: Udruga invalida Križevci

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.