SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A, 01.12.2015.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Time se svake godine usmjerava pažnja na taj globalni javnozdravstveni problem. Crvenom vrpcom u obliku petlje (AIDS Awareness Ribbon ili jednostavnije Red Ribbon) iskazuje se osvješćenost o problemima vezanim uz HIV/AIDS, solidarnost s borbom protiv ove bolesti i odavanje počasti osobama koje su podlegle bolesti ili se još uvijek bore za život.
AIDS je prvi put opisan polovicom 1981. godine u članku o grupiranju pneumonija uzrokovanih Pneumocyisti Carinii i Kaposijevog sarkoma kod mladih, prethodno zdravih homoseksualnih muškaraca u Los Angelesu, San Franciscu i New Yorku (MMWR 1981;30: 250-252, te 305-308). Uslijedili su opisi drugih oportunističkih infekcija kod prethodno zdravih homoseksualnih muškaraca u SAD-u te je 1982. ustanovljena prva (klinička) definicija sindroma stečenog nedostatka imuniteta.
Definicija AIDS-a doživjela je nekoliko revizija u skladu s novim medicinskim saznanjima: 1985. nalaz antitijela na HIV dodan je kao kriterij; 1987. apsolutni broj CD4+ limfocita dodan je kao kriterij; 1993. proširena je lista indikatorskih bolesti.

Izvor: Udruga invalida Križevci

Vezano

Komentari su zatvoreni.