Održana redovna godišnja skupština Udruge osoba s invaliditetom Križevci

Članovi Udruge osoba s invaliditetom Križevci održali su u petak, 14. prosinca redovnu godišnju skupštinu na kojoj je bilo riječi o radu u proteklih godinu dana te Operativnom planu udruge za 2019. godinu. Ova udruga jedna je o najaktivnijih u našem gradu, ali i puno šire. Naime, njezine aktivnosti, projekti i programi prepoznati su u cijeloj Hrvatskoj. U izviješću u radu predsjednik Udruge Petar Gatarić naveo je brojne projekte i programe, među kojima su: projekt “Aktivno starenje – pomoć starijim osobama”, “Mobilnost osoba s invaliditetom”, projekt “Osobni asistent”, “Izrazi se kreativno i rekreativno”, “Usluge osobne asistencije II”, “Aktivni i uključeni – mobilnošću do zaposlenja”, kreativne radionice, a prijavljen je i projekt “Širenje mreže socijalnih usluga”.

Članovi udruge sudjelovali su na edukacijama, radionicama, okruglim stolovima, a putem udruge vrši se redovito servisiranje i informiranje članova. Obilazili su članove koji su bili u teškom materijalnom, socijalnom i zdravstvenom stanju kod kuće i u bolnici, surađivali s Pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Zagrebu u pružanju pravne pomoći, sudjelovali u kulturnim događajima, izletima, sportskim događajima i rekreaciji.

Putem Udruge osoba s invaliditetom Križevci u prošloj godini prosječno su bile zaposlene 33 osobe, od toga 15 osoba s invaliditetom. Trenutno je zaposlena 31-na osoba. Posebno je poznato socijalno poduzetništvo križevačke Udruge osoba s invaliditetom, odnosno tvrtka Hedona čija djelatnost je proširena s Choco barom i kioskom. Hedona je poznata širom Hrvatske, a predstoji uređenje novog suvremenog pogona tako da će se proizvodnja slastica moći još razvijati i zapošljavati još radnika, posebno osoba s invaliditetom.

Predsjednik Udruge Petar Gatarić predstavio je i Operativni plan za 2019. godinu koji je zapravo nastavak svih programa i projekata iz ove godine.

U ime Grada Križevaca članove Udruge pozdravio je pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel: “Ovo je jedna od udruga sa kojom se svi ponosimo u gradu, ali i šire zbog aktivnih članova, ali i zapošljavanja, posebno osoba s invaliditetom te time promiče vrijednosti našeg Grada. Jedna je od najuspješnijih udruga u korištenju sredstava EU, a Grad će i dalje pomagati rad udruge.”  Ujedno je dodao da će se i kroz donošenje Strategije razvoja za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom raditi na povećanju kvalitete života osoba s invaliditetom u našoj zajednici.

Saborski zastupnik Branko Hrg kazao je: “Imamo jedan biser u gradu Križevcima. Ova udruga je poznata diljem Hrvatske sa svojim socijalnim poduzećem Hedona. O njoj često govorimo i u saboru, saborska zastupnica Ljubica Lukačić koja je također iz našeg grada i ja. Ni zaposleni u ustanovama nisu postigli to što je postigla ova udruga. Zahvalan sam svima koji su kroz 19 godina utkali dio rada i energije u udrugu . Posebnost je što Udruga osoba s invaliditetom kroz poduzeće Hedona zapošljava osobe s invaliditetom, ali i ostale osobe. Opremanjem prostora djelatnost će se proširiti i omogućiti još zapošljavanja. Puno toga se promijenilo svih ovih godina u senzibiliziranju javnosti za osobe s invaliditetom, zato je potrebno još jače podupirati udrugu. Ponosan sam na ovu udrugu, budite skupa, držite se zajedno.

Obratila se i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović koja je istakla dobru suradnju s Udrugom koja će se i ubuduće nastaviti.

Izvor: Radio Križevci

Vezano

Komentari su zatvoreni.