Skype sat: U Križevcima su povezali geografiju i engleski

UČENICI POSTAJU UČITELJI: Više nemaju strah od komunikacije na stranom jeziku i na satu su puno koncentriraniji. O kulturi raznih zemalja uče od vršnjaka

Skype sat: U Križevcima su povezali geografiju i engleski

Učiteljica engleskog jezika Gordana Novak iz križevačke Osnovne škole ‘‘Vladimir Nazor’’ nastavu preko Skypea uvela je u prošloj školskoj godini.

Od tada – više joj nikada nije palo napamet izbaciti taj moderni alat za obrazovanje sa sata. Učenici su, kaže učiteljica, koncentrirani, lakše povezuju gradivo, uče iz prve ruke o kulturi, društvu, navikama u pojedinim zemljama – dobivaju iskustvo koje sigurno ne mogu dobiti samo štrebajući iz udžbenika. Istovremeno, na satu engleskoj jezika uče geografiju i dobro se zabavljaju. Australija, Kanada, Amerika, Velika Britanija su njima na dohvat ruke, iako sve te zemlje još nisu stigli obići.

– Prvo je to bio samo eksperimet s razredom kojem sam bila razrednica, a sada se pretvorilo u obavezan način predavanja. Svi su oduševljeni – i naši učenici i učenici iz inozemstva. Vidi se da ovakav tip predavanja odgovara svima, i nastavnicima i učenicima. Uspješniji su u učenju, razvijaju govorne sposobnosti i nemaju više strah od komunikacije na engleskom jeziku – objašnjava Gordana. Tako su učenici imali priliku razgovarati sa spisateljicama Annie Fox i Heidi Schulz.

– Raspravljali su i o Pocahontas te Indijancima s Evanom Liddiardom, koji nam je pokazao neke izložbene materijale iz povijesnog muzeja iz Virginije. Od njega su doista puno naučili – čak je na sat donio i luk i strijele, a činilo se kao da učenici žele proći kroz ekran kako bi ih i sami isprobali – kaže nastavnica. Nedavno im je sat vodiosvjetski poznat astrofizičarem Željkom Ivezićem, koji živi u Seattleu. Na tom satu imali su istodobno fiziku, matematiku i engleski jezik te ukupno četiri profesora.

– Od nas je bio udaljen 8 800 kilometara, a održao je svoj sat preko Google Hangoutsa. Zajedno s njim je bila i njegova kćerka Vedrana (15), s kojom su učenici mogli razgovarati na engleskom, jer je ona rođena u SAD-u i engleski priča bolje od hrvatskog jezika – kazuje učiteljica. Djecu je oduševio svojim najnovijim projektom.

– Veliki sinoptički teleskop postavit će se na planinu Cerro Pachon u Čileu, a njegova kamera imat će 3200 megapiksela. To će biti najbolja kombinacija velikog teleskopa i velike kamere koja će snimati nebo u prosjeku svaka tri dana u periodu od 10 godina te stvoriti nešto poput filma o svemiru uživo – ispričali su dojmove sa jednog od najzanimljivijeg sata. Osim što surađuju sa svjetski poznatim stručnjacima u svojim područjima organiziraju i Mystery Skype.

– Cilj sata je da se prezentira neka zemlja, a na kraju djeca moraju pogoditi o kojoj je riječ. Tu nam onda trebaju atlasi, karte i obje strane žele što prije pogoditi destinaciju, a kada pogodimo, ako imamo vremena onda razmijenimo pripremljena pitanja o toj destinaciji. Do sada smo imali takve satove s Amerikom, Kanadom, Irskom, Velikom Britanijom, Australijom, Izraelom, Bjelorusijom, Kenijom, Austrijom, Njemačkom – kazuje profesorica. Često im se razredi s kojima su Skypali ponovo javili.

– Učenicima iz Bjelorusije naši učenici su poslali pisma pa sada čekamo i njihova, a dogovaramo i novi susret na satu preko Skypea – kaže Gordana. Tada će ih malo više upoznati sa životom u Hrvatskoj, a oni će njih upoznati s životom u Bjelorusiji.

– Imali smo još jedan odličan sat u rujnu kada smo tako obilježili Europski dan jezika i to s učenicima iz Velike Britanije iz grada Kendala, kada smo ih između ostalog naučili pjevati na hrvatskom prvu kiticu pjesmice „Kad si sretan“. Učiteljica Helen Thwaites tada je u jednoj rečenici možda najbolje opisala važnost ovakvih predavanja. A ona je glasila: Molim vas, zahvalite vašim učenicima, bili su fantastični učitelji – objašnjava Gordana. Đaci doista ovako postaju predavači u onome što najbolje znaju – o svojoj školi, navikama, kulturi.

Idući tjedan križevačka škola sudjelovat će i u organizira se 48 satni Skypeathon, u kojem će sudjelovati škole iz cijeloga svijeta.

– Učenici iz nekih škola će i spavati u školama, što je česta praksa vani. Naša škola će se samo uključiti u Skypeathon 4. prosinca i taj dan ćemo imati dva Skype sata s destinacijama koje su još tajna – najavljuje učiteljica. (24sata)

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.