“Potrošeni” i “1989” večeras u Klubu kulture

U Klubu kulture večeras od 19 sati možete pogledati filmove “Potrošeni” redatelja Boruta Šeparovića te “1989” a sve u sklopu projekta KineDok koji prikazuje dokumentarce iz istočne i središnje Europe.

KineDok je nova međunarodna inicijativa stvaranja alternativne distribucijske platforme za autorske dokumentarne filmove u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Ovaj pilot projekt okuplja partnere iz Češke, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske i Mađarske koji će tijekom 2015. godine organizirati projekcije 12 dokumentaraca u minimalno 20 nestandardnih projekcijskih prostora u svakoj od ovih zemalja. Negdje su to kafići, domovi kulture i info-shopovi, negdje drugdje vatrogasni dom, klub mladih ili galerija, a ponegdje i kombinacija alternativnih prostora s nezavisnim kino dvoranama. Cilj je proširiti i razviti publiku za kreativni dokumentarni film u što raznovrsnijem i nestandardnom kino-okruženju.

 

1989 ( Mađarska, 97′ )

1989

‘1989.” velika je politička drama o padu ”željezne zavjese”. Mladi, nepoznati tehnokrat Miklós Németh postao je novi premijer Mađarske sa zadatkom da preokrene silaznu putanju ekonomije. Németh brzo odluči srušiti dugačku i skupu granicu – ”željeznu zavjesu” koja ih odvaja od Zapada. Ta mu je odluka donijela moćne neprijatelje u Mađarskoj komunističkoj partiji i među vođama Istočnog bloka. Mladi par iz Istočne Njemačke, poput tisuća svojih sunarodnjaka, čuje za Némethovu odluku i otputuje u Mađarsku u nadi da će pobjeći na Zapad kroz Mađarsku, gdje se nedavno otvorila granica. No par upadne u zamku političkih igara koje se odvijaju iza zatvorenih vrata u Istočnom bloku. Kad stignu do granice, shvate da je opet zatvorena, a mladić je ustrijeljen tijekom pokušaja bijega i tragično pogine. Ovaj dramatičan događaj naveo je Németha da trajno otvori granicu, što je ubrzo dovelo do pada Berlinskog zida.

 

POTROŠENI (Hrvatska, 93′ )

55

POTROŠENI je dokumentarni film o najvažnijim minutama u životu. Protagonisti filma su osobe starije od 55 godina – oni koji su preživjeli preko 30 milijuna minuta. Oni su ljudi čije su se najvažnije minute u životu već dogodile a posljednja minuta života im se sve više približava. Film prati protagoniste od javnog poziva osobama starijima od 55 godina preko audicije do stvaranja kazališne predstave i dokumentarnog filma. Pred protagoniste je postavljen izazov da u onoliko sekundi koliko imaju godina ispričaju najvažniju minutu u svome životu. Oni su brutalno iskreno progovorili o životu i smrti, sreći i boli i svemu ostalom što život čini životom.

Sve o projektu i opise filmova pronađite na:
www.kinedok.net

ULAZ: besplatan
DONACIJE: ako vam se sviđaju dokumentarci, na projekciji će biti izložena donacijska kutija a sav prihod ide autorima

Program Kinedok u Krriževcima ostvaruje udruga K.V.A.R.K. u suradnji s Restart Labelom iz Zagreba i Institutom za dokumentarni film iz Praga, a podržan je i sredstvima Deska Kreativne Europe – Ureda MEDIA.a

20 godina CSF
Vezano
1 komentar
  1. Kaja piše:

    K.V.A.R.K. U. i svima koji su uključeni u ovaj projekt, svaka čast. Uvjek aktualni i u žiži. Stavrno puno radite za naše mlade i naš Grad. Uz puno kreativnosti i rada, uvjek se može?!
    Rado bih došla sve pogledati, a pogotovo Potrpšeni (Hrvatska, 93′), vidjeti ću koliko će me zdravlje podržati.
    Želim vam svako dobro, uspjeh i da donacijska kutija, ne ostane prazna.
    Srrrretno!

Komentari su zatvoreni.