All Stars Gypsy Band: Glazbeni orgazam u Lisinskom

All-Stars-Gypsy-Band-presents-Django-Reinhardt-Legacy-Project_Vatroslav_Lisinski_1U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 4. studenog 2015. godine održan je koncert All Stars Gypsy Banda koji je u svom izvedenom programu predstavio naslijeđe velikog Djanga Reinhardta, čovjeka koji je zaslužan za izum gypsy jazza. Django Reinhardt, u suradnji sa genijalcem na violini Stephaneom Grappeliem, djelovao je u Parizu između dva svjetska rata.

All-Stars-Gypsy-Band-presents-Django-Reinhardt-Legacy-Project_Vatroslav_Lisinski_5Posebnost njegovog sviranja bila je ta što je u tvorničkom požaru ozlijedio četvrti i peti prst lijeve ruke tako da ih uopće nije koristio za sviranje čime su njegova brzina i genijalnost dolazili još više do izražaja. Zaslužan za je neke bezvremenske klasike jazz glazbe kao što su Minor swing, Belleville, Clair de lune i još mnoge druge skladbe kojima je stekao status ikone u gypsy jazzu.

All-Stars-Gypsy-Band-presents-Django-Reinhardt-Legacy-Project_Vatroslav_Lisinski_2All Stars Gypsy Band bio je predvođen dobitnikom „Zlatne  gitare“ Stochelom Rosenbergom kojemu su se pridružili njegove brat Mozes, Costel Nitescu  na violini koji je u potpunosti odao počast velikom Stephaneu Grappeliu te hrvatski dvojac sačinjen od Jurice Štelma, prominentnog kontrabasista i Mate Matišića, hrvatskog virtuoza, pisca, profesora, scenarista, čovjeka najzaslužnijeg za promociju gypsy jazza u Hrvatskoj.

All-Stars-Gypsy-Band-presents-Django-Reinhardt-Legacy-Project_Vatroslav_Lisinski_3Osim Djangovih skladbi na koncertu  mogla su se čuti i autorska djela Stochela Rosenberga koja dokazuju kako je nagradu „Zlatna gitara“ osvojio potpuno zasluženo i da gypsy jazz nije ostao u Parizu nakon Djangove iznenadne smrti.  Rosenberg također djeluje i u sastavu „The Rosenberg trio“ koji se istaknu kao jedan o svjetski priznatijih jazz sastava.

All-Stars-Gypsy-Band-presents-Django-Reinhardt-Legacy-Project_Vatroslav_Lisinski_4Nakon koncerta VIP gosti mogli su ostati na koktelima, prezentaciji knjige Stochela Rosenberga koja se bavi djangovom ostavštinom, a i o životu i odrastanju Rosenberga kao i o njegovu druženju sa velikim Grappelijem.

All-Stars-Gypsy-Band-presents-Django-Reinhardt-Legacy-Project_Vatroslav_Lisinski_6U opuštenoj atmosferi gotove pune dvorane, virtuoznost svakog od članova banda publiku nije mogla ostaviti ravnodušnom tako da su bis i gromoglasan pljesak na kraju stvarno odali prekrasnu počast ikoni jazz glazbe i dokazali da je koncert bio potpuni trijumf gypsy jazza. Tome je svakako doprinio i naš sugrađanin Boris Brčić, koji je kao Rosenbergov menadžer jedan od najzaslužnijih za realizaciju ovog prvoklasne glazbene poslastice.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.