Obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige Kranjčevićevim poetičnim realizmom

josip_martincic_knjizevni_kutak

Sretan vam svima Mjesec hrvatske knjige! Od 15. listopada do 15. studenog bilježi se mjesec u kojem se promovira kultura čitanja i čitanje kao društveno dobro. Hrvatska knjiga zaslužila je svoj vlastiti mjesec, tako da sam za preporuku pripremio klasičnog spisatelja poezije, dobro poznatog čak i svojevremeno, i to ne samo zbog snažnih veza s velikanima tog doba.

Poezija Silvija Strahimira Kranjčevića zapitkuje čitatelja, ne filozofska niti nužno politička, ali svakako bitna, samokritična pitanja kroz realizam i strukturu dobro poznatu kao klasična norma. Jedan od načina na koji je Kranjčević prikazao svoje misli o sukobu ideala i stvarnosti, životu općenito, te situaciji svojeg doba su alegorije i parabole, kako biblijske tako i antičke. Tako je i nastala pjesma po kojoj ova zbirka nosi svoje ime – Heronejski lav.

Veliki sam ljubitelj kreativnog stvaralaštva tog doba, tako da stil Silvija Strahimira Kranjčevića, prepun bogatih opisa i snažnih poruka o slobodi, ima poseban značaj. Ponekad je teško pratiti detalje lokacija u kojima se radnja epskih priča odvija, zbog miješanja proznih elemenata povijesnog pripovijedanja i opširnih estetskih elemenata poezije, ali svakako se mora priznati da Kranjčević uspješno budi emocije, razmišljanje i čežnju za boljim, za promjenom.

‘Heronejski lav’ nalazi se na pultu Gradske knjižnice ‘Franjo Marković’, uz nekoliko drugih kolekcija poezije S. S. Kranjčevića. Ako vam se Kranjčević ne sviđa ili mislite da njegova poezija, iako sama po sebi ne preteška, potiče malo preteška pitanja, potražite nekog drugog vama dragog ili možda baš u potpunosti nepoznatog pjesnika.

Zanima me vaša interpretacija, pročitajte zbirku, ako vas pojedina pjesma ili tema zainteresira, iznenadi ili imate u potpunosti negativnu reakciju, volio bih čuti vaše misli. Radije bih da se razljutite na knjigu ili je ne volite s razlogom koji razumijete, nego da nemate nikakvu reakciju ili uopće niste pročitali. Zato, ulovite u ovom mjesecu primjerak neke hrvatske knjige i odvojite vremena za nju. Ugodno čitanje!

20 godina CSF

Komentari su zatvoreni.