Izbornik
FacebookTwitterGoogle+RSSYouTube

‘Seljacima’ samo jedan mandat: Dio HSS-a optužuje Hrga za izborni debakl

Da smo prije nekoliko mjeseci Karamarku dali prazan list papira da napiše koliko nam sigurnih mjesta nudi siguran sam da bismo bolje prošlo nego sa sporazumom koji je Hrg sklopio s HDZ-om, rekao je jedan član vodstva stranke

Jedan od najvećih gubitnika nedjeljnih parlamentarnih izbora definitivno je HSS. Stranka je osvojila samo jedan mandat iako je u Domoljubnoj koalicija nakon HDZ-a definitivno najjača. Više mandata, čak tri, osvojio je oslabljeni HSP AS, a dva relativno slabi HSLS. Po jedan mandat kao i HSS osvojie su jedva funkcionirajuće stranke Hrast, BUZ i kršćanski demokrati Gorana Dodiga.

U dijelu HSS-a kao glavnog krivca označuju predsjednika stranke Branka Hrga, ali nitko od njih još ne želi javno istupiti.

– Da smo prije nekoliko mjeseci Karamarku dali prazan list papira da napiše koliko nam sigurnih mjesta nudi siguran sam da bismo bolje prošlo nego sa sporazumom koji je Hrg sklopio s HDZ-om, rekao je jedan član vodstva stranke.

Hrgu se posebno zamjera ponašanje u drugoj izbornoj jedinici (istočni Zagreb, Koprivnica, Križevci) gdje HSS ima daleko najjaču organizaciju. Iako je u toj jedinici Hrg imao sigurno drugo mjesto na listi Domoljubne koalicije on je od stranačkih organizacija tražio da se preferencijalno glasuje za njega, a ne za sedmoga, koprivničkog župana Darka Korena. Time je, smatraju kritičari, onemogućio stranci da dobije još jedan mandat.

Osim toga, u šestoj jedinici Stjepan Kožić iako na sigurnom četvrtom mjestu izgubio je mandat jer su ga preferencijalnim glasovima preskočila dvojica HDZ-ovaca. Neki u HSS-u smatraju da se ovdje radi o osveti HDZ-a zbog toga jer su morali pristati na ustupke kako bi HSS odustao od toga da u desetoj jedinici kao kandidata istakne Stipu Gabrića Jambu. Branko Hrg bio je jučer nedostupan za komentar. (NL)

wpDiscuz