Prezentacija obrtničkih zanimanja na 18. Obrtničkom i gospodarskom sajmu u Križevcima

PREZENTACIJA OBRTNIČKIH ZANIMANJA NA 18. OBRTNIČKOM I GOSPODARSKOM SAJMU U KRIŽEVCIMA

Učenici strukovnih škola s područja Koprivničko-križevačke županije kroz tri dana sajma i ove su godine prezentirali svoja znanja i vještine u zanimanjima za koja se školuju.

Već tradicionalno, Obrtnička komora Koprivničko – križevačke županije u suradnji s ravnateljima, profesorima stručnih predmeta te voditeljima praktične nastave organizira prezentaciju obrtničkih zanimanja s ciljem animiranja učenika osmih razreda za upise u ova zanimanja. Ove su se godine prezentacije deficitarnih zanimanja održavale u okviru projekta „Hoću biti vješt(đ)ak“ koji je sufinanciran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Deficitarna zanimanja predstavilo je ukupno 90 učenika strukovnih škola Koprivničko-križevačke županije. Učenici Srednje škole “Ivan Seljanec” predstavili su zanimanja krojač, kuhar, konobar, strojobravar, zidar i tesar.

Krojači su pokazali umijeće u izradi torbica, a učenici za zanimanje zidar vještinu zidanja vanjskih zidova. Konobari i kuhari pripremali su specijalitete, razne napitke i koktele te slastice pod vodstvom stručnih učitelja te ih posluživali posjetiteljima na svom izložbenom prostoru. Strukovna škola Đurđevac predstavila se sa zanimanjima automehatroničar, autoelektričar, instalater grijanja i klimatizacije, frizer, elektroničar-mehaničar i tehničar za mehatroniku.

Učenici su posjetiteljima sajma prezentirali svoje radove iz područja robotike, fotonaponskih sustava, tehnologije mikroupravljača i automatiziranog upravljanja. Najveći interes posjetitelji su pokazali za radove dvojice učenika – CNC stroj ručne izrade te računalom upravljane disketne jedinice koje uvjerljivo reproduciraju poznate glazbene kompozicije. U sklopu izložbenog prostora škole izložen je i 3D skener i printer na kojem su učenici demonstrirali svoje vještine iz područja 3D modeliranja.

Iz Obrtničke škole Koprivnica na prezentaciji su sudjelovali učenici koji se školuju za zanimanja elektroinstalater, stolar i soboslikar-ličilac. Stolari su izrađivali klupice i daske za rezanje, a naglasak prezentacije bio je na vještini ruku, brzini i preciznosti u izrađivanju ovakvih proizvoda. U petak, prvog dana sajma, Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije organizirala ja posjet učenika osmih razreda osnovnih škola s područja županije. Sajam je posjetilo oko 530 učenika osnovnih škola koji su pred upisima u srednje škole.

Učenicima su prezentirana obrtnička zanimanja koja se često smatraju manje atraktivna no naglasak je stavljen na prednosti koje se pružaju po završetku školovanja odnosno mogućnostima daljnjeg obrazovanja.

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije je za učenike osnovnih škola osigurala prijevoz autobusom, sendvič i sok za svakog učenika na sajmu te posjet Grkokatoličkoj katedrali i Gradskom muzeju Križevci.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.