U subotu 10. VINODA – Velika Martinjska Špelancija

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije u suradnji s TZ grada Križevaca, Udrugom vinogradara i vinara “Bilikum” Križevci i Zajednicom udruga vinogradra, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, pozivaju vas na “10. VINODU – Veliku Martinjsku Špelanciju” u subotu, 24. listopada 2015. od 11,00 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima.

Na ovogodišnjoj Vinodi očekujemo sudjelovanje četrdesetak „martinjskih biškupa” iz cijele Hrvatske. Oni će između sebe izabrati Velikog meštra martinjskog ceremonijala kojemu će predati pečat i biškupsku kapu. Veliki meštar martinjskog ceremonijala izabire ime pod kojim će obnašati svoj „vinifikat” narednih godinu dana, propisuje od kada do kada se održava Martinje, po kojim pravilima te izdaje testemoniume ostalim „biškupima” da idu u svijet širiti «vinovjeru». Po jedinstvenom ritualu oni na kraju krste mošt u vino i vlasniku izdaju „krsni list” kao dokaznicu da je poganin „mošt” preveden u finu vinsku kapljicu koja se bude rado pila.

U subotu 10. velika martinjska špelancija

PROGRAM

11:00 Početak programa na Strossmayerovom trgu, vinari i udruge vinara, kućne radinosti i ostali izlagači

12:00 Mogućnost organiziranog grupnog razgleda grada uz prijavu na štandu TZ grada Križevaca

13:00 Okupljanje martinjskih meštri u Hrvatskom domu, A.G. Matoša 4

14:30 Povorka sudionika Vinode kroz grad (martinjski meštri, kuburaši, Križevačka djevojačka straža i ostala svita)

15:00 Susret Varoškog suca i Kalničkog kaštelana s Presvetlim i Cinoberom

15:15 Prijem martinjskih biškupa na Strossmayerovom trgu (gradonačelnik i župan)

15:30 Početak redovne godišnje VINODE uz pucnjeve Kuburaša – Martinjska meša – Izbor Velikog meštra martinjskog ceremonijala – Riječ novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala – Vinifikacija novog Martinjskog meštra – biškupa – Potvrda novih kandidata – Podjela diploma i zafalnica

16:30 OBJAVA POČETKA KRŠTENJA MOŠTA – Krštenje prinesenih mošteva i podjela krsnih listova

17:00 Martinjsko veselje pod šatorom KTC –a uz tamburaše

U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati pod šatorom.

Iz Zagreba (glavni kolodvor) u 10,08 polazi Martin express za Križevce, a povratak iz Križevaca je u 20,01 sati. Cijena vozne karte je 20,00 kn u što je uključen i par martinjskih kobasica u Križevcima.

Vezano

Komentari su zatvoreni.