Najava akcije „Nadzor alkoholiziranosti vozača“

Stop - Policija

Tijekom devet mjeseci 2015. godine na području Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježeno je 426 prometnih nesreća, od čega devet nesreća s poginulim osobama, 191 nesreća s ozlijeđenim osobama i 226 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama 13 osoba je smrtno stradalo, 52 osobe su teže ozlijeđene, a 231 osoba je lakše ozlijeđena.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 123 prometne nesreće ili 26 % ukupnog broja, od čega šest nesreća s poginulim osobama i 52 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U nesrećama koje su prouzročili vozači pod utjecajem alkohola smrtno je stradalo osam osoba, teže je ozlijeđeno 18 osoba, dok je lakše ozlijeđeno 57 osoba.

Alkohol u organizmu imalo je 137 sudionika prometnih nesreća, odnosno 14 % sudionika prometnih nesreća bilo je pod utjecajem alkohola. Alkohol je utvrđen kod 126 vozača ili 19 % vozača koji su sudjelovali u prometnim nesrećama. Utvrđeno je da je pod utjecajem alkohola bilo 96 vozača osobnih automobila, sedam vozača motocikala, šest vozača bicikla, šest vozača teretnih automobila, šest vozača mopeda i pet vozača traktora.

Prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod 25 mladih vozača. Mladi vozači pod utjecajem alkohola čine 20 % vozača koji su pod utjecajem alkohola sudjelovali u prometnim nesrećama.

Tijekom devet mjeseci 2015. godine policijski službenici su poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali 1 442 vozača (15 % ukupno ostvarenih represivnih aktivnosti), pri čemu su poradi upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola do 0,50 promila sankcionirana 42 mlada vozača.

Kako bi se smanjio broj vozača koji pod utjecajem alkohola izazivaju prometne nesreće, te zaustavilo daljnje pogoršanje stanja sigurnosti u prometu na cestama, u četvrtak, 22. listopada, na području Policijske uprave provest će se akcija „Nadzor alkoholiziranosti vozača“.

Tijekom akcije posebna pozornost posvetiti će se mladim vozačima, obzirom da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima nakon konzumacije alkoholnih pića.

Posebna pozornost tijekom akcije biti će posvećena nadzoru alkoholiziranosti vozača na prometnicama na kojima su zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.